ОСТАННІ НОВИНИ

Яценюк вимагає перевірити ціни на ринку нафтопродуктів

|

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає публічного розслідування щодо змови на ринку нафтопродуктів та встановлення справжніх ринкових цін. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Департаменту інформації та комунікацій секретаріату КМУ.

бензин

За словами А. Яценюка, він ще на минулому тижні дав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості провести зустрічі із операторами ринку нафтопродуктів з тим, щоби «запровадити виключно ринковий підхід у формуванні цін на нафтопродукти вже в роздрібній мережі реалізації».

Глава Уряду підкреслив, що за цей тиждень вартість нафти впала практично на 10 доларів США.

Натомість міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що за тиждень в Україні головні учасники ринку зменшили вартість бензину 95-го та 92-го в середньому на 50 копійок, дизельного пального – на 1 грн.

Відтак, прем’єр-міністр України звернувся до голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, з’ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів, розглянути питання щодо порушення справ і «допомогти виключно ринковими методами встановити чесні і прозорі правила гри на ринку нафтопродуктів».

«Якщо ціна на нафту падає, то це об’єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача… Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це безпосередньо впливає на зменшення ціни на автозаправній станції. Якщо курс має інші параметри і ціна на нафту має інші параметри, то це також в результаті повинно відображатися на вартості нафтопродуктів», – сказав Яценюк.

Тим часом, голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив, що «є ознаки паралельної антиконкурентної поведінки декількох гравців на ринку» нафтопродуктів.

«Встановлюються ціни, що не відповідають динаміці світових ринкових котирувань. І залишаються стабільними незалежно від того, як змінюються міжнародні ціни на основних біржових майданчиках на бензин А-95», – сказав Ю. Терентьєв.

Він також запевнив, що АМКУ розпочав відповідне розслідування.

Крім того, АМКУ проведе розслідування щодо учасників ринку, стосовно яких «виявлені аномальні відхилення по ціні»:

Про результати розслідування стане відомо в другій половині лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *