ОСТАННІ НОВИНИ

Надгробок на могилі Івана Франка готують до реставрації

|

franko_01

Цього року у рамках українсько-польської програми «Збереження спільної культурної спадщини» на Личаківському кладовищі заплановано відреставрувати 9 надгробків. Серед них – могила Івана Франка. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Об’єкти для реставрації щороку обирає спільна польсько-українська комісія.  Основними критеріями відбору є історична роль покійника, мистецька вартість надгробка та техніка, у якій він виконаний.

«Є різні критерії, за якими вибирали надгробки. Передовсім йдеться про мистецьку цінність конкретного надгробку, але також беруться до уваги заслуги для Львова осіб, чиї надгробки можуть бути відреставровані», – розповів представник департаменту культурної спадщини Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Міхал Міхальські.

Реставраційні роботи виконують польські та львівські реставратори. Фінансує проекти Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща. Вартість цьогорічних робіт складе близько 2,6 млн грн.

За даними прес-служби Львівської міської ради, цього року реставруватимуть пам’ятники на могилах Івана Франка – видатного поета, прозаїка, перекладача, громадського і політичного діяча, Гонорати Боженської – відомої львівської філантропки, співзасновниці відомого у Львові виховного закладу для хлопців ім. Анатонія Падуанського, Станіслава Кемпінського – професора Львівської політехніки, Урсулі Хшановської, Юзефа Чуловського – ротмістра кавалерії, учасника кампанії Наполеона в Іспанії, Францішека Яворського – польського історика, архівіста м.Львова, автора монографій з історії й археології Львова, Северина Гощинського – польського поета, публіциста, представника «української школи романтизму» в польській літературі, учасника антиросійського повстання 1830-1831років.

Також відновлять гробниці родини Міліковських, в якій похований книговидавець Ян Міліковський, а також гробницю родини Скрипців, в якій похована Йоанна Антоніна з Вармінських – відома філантропка.

Загалом, з 2008 до 1014 року Міністерство культури на національної спадщини Республіки Польща виділило близько 20,5 млн грн на реставраційні роботи на Личаківському цвинтарі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *