ОСТАННІ НОВИНИ

До кінця року в області буде близько десяти недержавних пенсійних фондів

|

Відтепер завдяки пенсійній реформі офіційно з’явилася третя складова, яка може забезпечити нормальну старість для людей – недержавний пенсійний фонд. Залежно від вкладених сюди коштів можна самому визначити, яку суму дотацій отримуватимеш після виходу на пенсію. Проте найбільша проблема недаржавних пенсійних фондів – брак людської довіри і страх перед тим, що кошти можуть “згоріти” в якомусь банкові.

У Львові наразі є три недeржавні фонди, але жоден не має ліцензії.

Проте на думку заступника голови адміністративної ради ЛМГО “Спілка консультантів”Експерт – група” Тараса Когута, ця справа перспективна, і вже до кінця року він прогнозує появу близько десяти таких організацій на Львівщині. Про це говорили сьогодні під час зустрічі “Створення недержавних пенсійних фондів: проблеми і перспективи” у прес-клубі ринкових реформ.

Недержавне пенсійне забезпечення грунтується на добровільних засадах за участі юридичних або фізичних осіб. Вони, сплачуючи певні внески і формують пенсійні накопичення для отримання додаткових пенсійних виплат до державної пенсії.

За словами Т. Когута, останнім часом помітна зміна населення в бік старіння, а тому недержавні пенсійні фонди допоможуть людям самим дбати про свою пенсію, власне про нарахування на неї. Для цього потрібно сплачувати до фонду щомісяця, наприклад, 25-50 гривень. При чому вигідніше, щоб це робив працедавець, бо тоді кошти не оподатковуються, як заробітна плата. Водночас, накопичуючи гроші через співпрацю з фондом, люди більш захищені у випадку банкрутства банку. Так НБУ додатково перестраховує цю суму. Впроваджено також нові рахунки для цієї катерорії, кошти яких не входять у фонд, який підлягає банкрутству, а відтак, у випадку банкрутства, їх має виплатити або сам банк-банкрут, або з допомогою НБУ. Проте законодавча база оподаткування недержавних фондів наразі не досконала і її ще треба напрацьовувати.

На думку виконавчого директора регіонального ГО “Конфедерація ділових кіл Львівщини” Ігоря Олексіва, у світі питання недержавних пенсійних фондів не нове, вони часто виступають інвесторами, а також виконують політичну і соціальну функції. Відтак конфедерація ставить собі за мету сприяти розвитку фондів, зокрема, на базі підприємств Львівщини, які мають позитивний імідж, серед таки виділяють “Галку”, “Львівську пивоварню”. Головне, вважає він, створити регіональні фонди, бо рано чи пізно це явище все одно набуде популярності і прикро буде, якщо цей ринок завоюють не місцеві фонди.

Недержавний пенсійний фонд складається з засновників, ради та третьої ланки у яку входять банк-зберігач, адміністратор та компанія управління активами (КУА), до речі, два останні повинні мати у статутному форді не менше 300 тисяч євро. Але ця умова, на думку Т. Когута, не завадить створенню багатьох фондів, щоправда більшість прото співпрацюватиме з однією КУА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *