Філіпп де Лара: «Українці мусять взяти на себе європейське покликання»

|

Французький філософ та політолог Філіпп де Лара про європейське майбутнє України:

filip_de_lara

«Україна багато втратила через поглиблення кризи в ЄС. Ця криза могла виникнути через неможливість здійснення політики підтримки України, санкції Європи щодо Росії, розвиток Угоди про асоціацію. Нині Україна безперечно є козирем для Європи, який допоможе їй вийти із цієї кризи. Європа має потребу в Україні, а Україна потребує Європи.

Я вважаю, що Україна – це шанс для Європи, зокрема, і в економічному плані.  Україна має більше козирів ніж, до прикладу, Румунія чи Словаччина. І хоча вона є суперечливою у плані корупції, громадянське суспільство значно більш рішуче налаштоване вийти зі цієї кризи, аніж грецьке. Проблема у тому, що багато європейців не хочуть розуміти ось цього.

Українці мусять позбутися комплексу неповноцінності щодо Російської імперії і взяти на себе європейське покликання. Втім, не під виглядом просьби вступу до ЄС, а, як нація, яка усвідомлює свою історичну приналежність до європейської цивілізації.

Отож, треба переконати європейців беззастережно підтримувати Україну, перебудувати європейське суспільство. Ми, європейці, які є з правильної сторони «залізної завіси» маємо потребу в Україні, так само як їй необхідні ми. Україні не достатньо  мати просто хороший образ та демократичні цінності, нас треба переконати у тому, що українці будуть боротися не лише за свою свободу, але і за європейську».

Фото: ualife.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *