ОСТАННІ НОВИНИ

Первоцвітна лихоманка. Чому купляти в бабці підсніжники на 8 березня – погана ідея?

Катерина РОДАК

|

До 8 березня у Львові посилюють рейди щодо виявлення незаконної торгівлі першими весняними квітками. Саме у найближчі кілька днів первоцвіти реалізовуються найактивніше.

Львівський портал пробує доступно пояснити, чому купити чи зірвати первоцвіт на 8 березня – це дуже погана ідея.

 «Та я завжди на 8 березня жінці підсніжники дарую, що тут такого?»

Як мінімум те, що скоро їх може не стати. Загалом первоцвіти налічують більше 500 видів. В Україні найбільш поширеними весняними квітами є підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші. Більшість з цих первоцвітів занесена до Червоної книги України, тобто ретельно має оберігатись від знищення. Ці квіти найчастіше ростуть в Карпатських лісах, звідки їх масово вивозять браконьєри на продаж в різні куточки України. Через це останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася і навіть опинилися на межі зникнення.

Найпопулярніші серед первоцвітів – підсніжники, їх на нелегальному ринку є близько 70%. В одному букеті підсніжників є близько 50 зірваних квіток.

За даними екологів, щорічно у період березня та квітня в Україні знищується до 20 мільйонів цих квіток.

«Якщо я не куплю цей букетик, то це вже нічому не зарадить, бо квіти і так зірвані»

Хибна позиція. Звісно, якщо ви раз відмовитеся від купівлі  букетика конвалій, то її масовому знищенню в Україні не зарадите. Проте ви вже не будете однією із ланок незаконного збуту об’єктів природи. І якщо таких, як ви буде, багато, то незаконному ринку первоцвітів не буде сенсу існувати.

Мало хто знає, що велика частина первоцвітів, які продаються на місцевих ринках чи «з рук», завезені з Карпат, при тому зазвичай із заповідних зон. Браконьєри зривають первоцвіти у величезних масштабах, і значна частина з них в’яне, так і не доїхавши до місць реалізації.

Окрім того, первоцвіти, зокрема, підсніжники, рідко цвітуть під хатами та у парках до 8 березня. Тобто продавчині не зривають 1-2 букетики дорогою на ринок (що теж неабияк шкодить природі), а реалізовують те, що оптово привозять з гірських лісів.

А люди, що купляють первоцвіти,  також стають частиною незаконного заробітку на знищенні природи, оскільки створюють попит.

«Наступного року там знову виростуть квіти»

Ні, не виростуть. Зазвичай торгівці первоцвітами зривають їх разом з бульбами, а це означає, що наступного року на місці підсніжника чи конвалії виросте бур’ян.  Таким чином зривання первоцвітів наносить непоправну шкоду ґрунтам. Аби зібрати 10 букетів, необхідно знищити близько сотні метрів поверхні грунту. Оскільки первоцвіти не ростуть суцільним килимом, то площа знищеного в рази збільшується.

Окрім того,  первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Чим меншою стає кількість первоцвітів, тим меншає кількість бджіл, метеликів тощо. А якщо не буде комах – то нікому буде захищати ліс від шкідників, а відтак дерева почнуть хворіти і знищуватись.

За даними екологів, якщо нищення первоцвітів триватиме такими темпами, як сьогодні, то за кілька  років більшість їхніх видів зникне назавжди.

«Та тих торгівців квітами ніхто ніколи не розжене»

Ця «зрада» теж хибна. Так, звичайно, продавців первоцвітів в Україні до тюрми не саджають, проте є реальні штрафи, якими порушників можуть покарати.

Так, продавець і покупець первоцвітів, згідно українського законодавства, несуть однакову відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.  За незаконне придбання та збут первоцвітів штраф сягає від 510 до 1700 гривень. За збір рідкісних квітів в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду порушникам загрожує від 1700 до 3655 гривень штрафу.

Рейди з виявлення незаконної торгівлі весняними квітами здійснює Державна екологічна інспекція. Її інспектори ловлять незаконних торгівців та викликають на місце події поліцію. Як зазначив Львівському порталу керівник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич, досить часто таких порушників вдається притягнути до реальної відповідальності.

«Якщо вже піймали особу, яка незаконно продає первоцвіт, фіксуємо цей факт на місці, викликаємо працівників поліції та вилучаємо весь матеріал, нараховуємо збитки і притягуємо до адміністративної відповідальності», – каже головний екоінспектор області.

Він додає, що головне в цій спецоперації із затримки торгівців, аби вони не встигли утекти.

Водночас є значна проблема в притягненні до відповідальності порушника, що зірвав первоцвіти. Якщо людину не зловили за руку, довести, що саме вона зірвала квіти, фактично неможливо. У екоінспекції кажуть, що тут би мала краще працювати лісова охорона.

«Шкода бабцю»

Більшість людей купляють первоцвіти у бабусь, виправдовуючи свій вчинок тим, що хочуть допомогти пенсіонеркам підзаробити грошей. Так от, в бабці на городі не може вирости такої кількості первоцвітів, щоб можна було займатися їх продажем. Тому зазвичай «квіти з городу» – це зірвані із заповідних зон первоцвіти, а бабусі – кінцева ланка з їх реалізації. І знову ж таки, дуже рідко первоцвіти з’являються на городах, у селах до середини березня, збирати їх треба у Карпатах, в Прикарпатті. Тому допомогти бабці дорівнює допомогти бізнесу, що нищить природу.

Додамо, що минулого року перед 8 березня у Львові можна було придбати букет первоцвітів у центрі міста за 8-12 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *