Україна чекає, Україна вимагає української пісні!

Ірина ДРАГУН, Львівський портал

|

Чи перемикали ви українські телеканали у Новорічну ніч? Якщо так, то ваші враження навряд чи кардинально інші. Загальна картинка виглядала доволі сумною… І що більш «центровий» телеканал, то радості ставало усе менше та менше. Навіть канал, який начебто сповідує україномовну державну політику, у Новорічну ніч поставив у трансляцію російськомовну гумористичну програму, ще й не першої свіжості…

українська пісня

Російськомовні шоу та ведучі і ніби й українські артисти, але із піснями російською… Як же наша телереальність далека від українських реалій!.. Зрештою, якщо перемкнути пультом на російські телеканали, чи сильно від них відрізняємось?.. Запитання – риторичне. І це все у той час, коли в Україні третій рік (!) іде війна, коли російська агресія на українській території не припиняється, а навпаки – загострюється… А ми «песни поем»?!

Україна чекає, Україна вимагає української пісні! Але, на жаль, далеко не всі чують цей уже такий кричущий месседж. Та все ж є і проблиски у кінці, здавалося б, безпросвітного тунелю. Багато телеканалів,  по всій території України – від Ужгорода до Запоріжжя, від Львова до Києва, від Чернівців до Донецька, – поставили у свої ефіри в Новорічну ніч музичне шоу абсолютно нового ґатунку – Національний телепроект «Українська пісня»! Свіжа творча кров, молоді яскраві артисти, цікава сучасна музика! Масштабний телепроект «Українська пісня» вразив багатьох – як чудовою подачею нової якісної музики, так і прекрасною зйомкою. Понад дві години україномовної пісні в ефірі! Хіба це не найкраща ілюстрація мовних квот у дії?!

Користувачі соціальних мереж почали активно коментувати нове шоу: «Ну, нарешті, якісний україномовний контент в ефірі!», «Нарешті, у Новорічну ніч було що подивитися та послухати!», «Можемо ж – якщо хочемо!» і т.д. І ці коментарі – наче лакмусовий папірець, який свідчить про одне: українці спраглі української музики, пісні, якісного, професійного телепродукту made in Ukraine! І телепроект «Українська пісня» показав, що все це у нашій сучасній музичній культурі є! Лише – розвивати та підтримувати! Й тоді не озирнемося, як українська музика, україномовна пісня стане частиною масової культури українців. А цього так бракує ось уже 25 років незалежності України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *