Спудеї! Ваш день прийшов!

Віталія РОЗМЕТАНЮК, "Ратуша"

|

Студент (від лат. studens – той, хто наполегливо працює, займається) — учень вищого, у деяких країнах і середнього навчального закладу. (Велика радянська енциклопедія)

У древньому світі й у середньо­віччі студентами називали будь-кого, причетного до процесу пізнання. З організацією в XІІ ст. університетів так називали тих, хто в них навчався (до речі, спершу, й тих, хто викладав). Після запровадження вчених звань для викладачів магістр, професор, так величали лише учнів.

Сучасний студент уже не той, що був колись, нинішні умови змушують його ви­кручуватися з будь-якої ситуації, навіть скласти іспит на п’ятірку не знаючи відповіді на жодний білет.

Він безтурботний і вільний, насолоджується життям. Це, мабуть, єдині люди на Землі, які вміють жити на „широку ногу”, отримуючи мінімальну стипендію, відпочивати, коли всі працюють і працювати, коли всі відпочивають. Студент заклопотаний лише під час сесії. Та є день, коли він почуває себе щонайменше князем! Ідеться, зокрема, про 17 листопада — міжнародний День студента. Свято започаткували в 1941 році в Лондоні на міжнародній зустрічі студентів, які боролися проти фашизму, і утверджене на пам’ять студентів Чехословаччини, котрі виступили героями та чинили спротив ворогові (17 листопада 1939 року керівники Союзу студентів Чехословаччини арештували та розстріляли фашисти, тисячі студентів і викладачів вищих учбових закладів відправили у концтабори, а навчальні заклади закрили). Саме ця гірка пам’ять об’єднувала студентів усього світу.

Від старшокурсників із року в рік передаються премудрості переборювання наслідків студентського святкування. Серед них є й досить кумедні, скажімо: не пийте взагалі! Основні постулати порятунку: біля ліжка трилітрову банку з водою (котра на ранок стане вам усім в пригоді); ранковий розсіл із помідорів, гарячий курячий буль­йон, ефективним буде також випиті на ранок 100 г горілки з лимонним соком, наостанок, про всяк випадок, пожуйте листя петрушки, закусіть „діролом”.

Окрім свят, у нинішнього студента є чимало традицій, прикмет і забобонів. Адже студенти завжди покладались і на пані фортуну, котра, на жаль, не всім усміхається. Низка таких порад допомагає, як стверджують спудеї, успішніше скласти іспит: о дванадцятій годині ночі перед іспитом пропхати залікову книжку у кватирку і тричі прокричати „Халява, ловись!”; коли йдете на іспит, треба покласти під п’яту в правий черевик мідний п’ятак; скільки б не було іспитів, ходити на них потрібно в одному й тому ж одязі, який не можна прати (звісно, коли в ньому ви отримали п’ятірку, якщо ж незадовільно, знайте: він нещасливий); мити голову напередодні екзамену також не можна, забудеш усе, що вивчив; проти ночі перед іспитом потрібно покласти під подушку папірці з номерами білетів. Котрий витягнете зранку з-під подушки, той матимете на іспиті; під час складання іспиту всі, хто вас знає, повинні сварити вас, але використовувати слова „дурень” та „ідіот” категорично забороняється — нашлеш вроки!

Цьогоріч на міжнародний День студента теж чекають із нетерпінням. Зокрема Львівський національний університет імені Івана Франка планує зі студентами- першокурсниками філософського та геологічного факультету поїздку у печери біля села Млинки. Також у цей день планують провести чемпіонат факультету з боулінгу. А ближче до ночі — вечірка в „Міленіумі”, „Пікассо” та „Одневсе”. 20 — 22 листопада відбудеться екскурсія підземним Львовом для студентів (організатор заходу — геологічний факультет). А от у планах “Львівської Політехніки” — конкурс музичного формату, на якому будуть представлені різні музичні групи, також відбудеться презентація книги „Студентських рекордів” (на кшталт номінації на найдовший конспект тощо). Національний Лісотехнічний університет України до Дня студента планує нагородження кращих студентів за підсумками 2006 — 2007 років, в номінаціях: кращий студент-науковець; студент-відмінник; кращий староста групи; кращий митець; громадський активіст; кращий спортсмен.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *