Львівський бронетанковий завод показав своє дітище, бойову машину «Дозор-Б»

|

Перша українська бойова машина «Дозор-Б» зійшла з конвеєра Львівського бронетанкового заводу. Проект цього сучасного автомобіля розробили в Харкові, а от виготовляти його взялися у Львові і наразі досить успішно. Про це розповів директор підприємства «Львівський бронетанковий завод» Олександр Останець, інформує кореспондент Львівського порталу.

За словами Олександра Останця, на сьогоднішній день Львівський бронетанковий завод займається ремонтом, відновленням та виготовленням бронетанкової техніки для потреб Збройних сил України.

 

«Працюємо в три зміни, виконуємо ремонти роботи танків, БМП і приступили до виготовлення легкого бронетранспортеру «Дозор-Б». Що стосується цих машин, то до липня  ми маємо виготовити на державне замовлення 40 одиниць такої техніки. В подальшому виготовлення «Дозорів» може зрости, держава готова виділяти кошти на ці машини, а ми в свою чергу закуповуємо обладнання та набираємо на роботу людей», – розповів О.Останець.  

 

Як додав директор підприємства, львівський  «Дозор -Б» чи не єдина така машина в Україні. Наразі новинку ще тестують та після випробувань її поставлять на озброєння української армії.

«Наш «Дозор» легкий в керуванні, а от з роботою озброєння і навігацією, військових ще доведеться підівчити. Що стосується безпеки, то тут військові можуть бути спокійними – товста броня захищає від автоматичної зброї, підриву на міні чи фугасі», – додав О.Останець.

Якщо виробництво піде добре, то вже в травні львівські «Дозори» братимуть участь у бойових діях на сході України.

 

Довідка.

ББМ «Дозор-Б» — повноприводна бойова броньована машина з колісною формулою 4х4. Створений в Україні Харківським конструкторським бюро з машинобудування (КБ ХКБМ) як багатоцільовий захищений транспортний засіб для транспортування особового складу, зброї та військового обладнання вагою до 2 тон..

Бронетранспортер «Дозор-Б» може ефективно використовуватися для оснащення спеціальних підрозділів збройних сил (сил швидкого реагування і військової поліції) при виконанні ними розвідувальних, дозорних, а також миротворчих операцій та застосовуватися  як основний транспортний засіб в умовах бойових дій (у тому числі зі застосуванням зброї масового ураження).

Призначений для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, в штабах, розвідувальних та тилових підрозділах. В залежності від призначення, передбачені різні варіанти виконання бронеавтомобіля при виробництві: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна, та інші спеціальні машини.

 

 

 Фото: Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал