ОСТАННІ НОВИНИ

Омбудсмен пояснив, як боротися з двомовністю серед дітей в Україні

Наталя Дуляба

|

Для ефективної боротьби з двомовністю серед дітей треба, щоб українська стала мовою домашнього спілкування. А те, якою мовою діти спілкуються у позаурочний час, залежить від дорослих, саме тому в Україні діють мовні курси для батьків. Таку думку висловив Уповноважений із захисту мови Тарас Кремінь в інтерв’ю Українській правді. Життя.

Омбудсмен вважає, що саме від поведінки і культури батьків, а також ролі освіти й авторитету освітян залежить те, якою мовою спілкуватиметься молодь за 5-10 років.

«Такі мовні курси вже є, але я вважаю, що вони повинні бути при кожній школі як можливість і для дітей, і для батьків опанувати українську мову, познайомитися з новими творами української літератури. Це і розмовні клуби, і зустрічі з цікавими людьми. Таке було і таке є. Але про це треба більше говорити», сказав Тарас Кремінь.

Створення таких можливостей для батьків він називає завданням місцевої влади.

Водночас мовний омбудсмен нагадав результати нещодавнього дослідження Державної служби якості освіти, які свідчать, що в 2024 році поменшало учнів, їхніх батьків і вчителів, які вважають українську мову рідною.

Менше ніж 40% учнів спілкуються тільки українською поза межами школи. Близько 20% – українською і російською порівну.

Серед причин, чому так склалося, діти назвали звичку спілкуватися недержавною мовою (33%) та російську як мову спілкування у сім’ї (20%).

«Для того, щоб української мови стало більше вдома, державна повинна бути по-справжньому скрізь і всюди. І у визначених законом сферах, і в невизначених – зокрема, в релігійних установах і організаціях. Водночас сьогодні української значно більше, ніж це було колись за всі роки української незалежності», – зазначив мовний омбудсмен.

Як повідомляв Львівський портал, у Верховній Раді готують законопроєкт, аби зобов’язати учнів і вчителів розмовляти українською мовою не лише на уроках, а й на перервах, на стадіоні та на всій території школи. Проєкт закону вже підтримало Міносвіти.

За результатами моніторингу 2023-2024 Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови встановлено, що під час уроків та перерв спілкуються між собою виключно українською мовою лише 41% учнів.

Тому діти, які в побуті розмовляють російською, вважають нардепи, мають труднощі із навчанням у школі, відстають у читанні та гірше засвоюють матеріал. Все це також у подальшому відбивається й на результах мультитесту (колишнє ЗНО).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *