ОСТАННІ НОВИНИ

ЗМІ дізналися, скільки літаків Mirage 2000 Україна отримає вже на початку 2025 року

Олег Дерев'янко

|

Партія французьких літаків Mirage 2000, які Україна отримає в першому кварталі 2025 року, налічуватиме три борти. Про це пише французьке видання La Tribune із посиланням на джерела, передає hromadske.

Як стверджують журналісти, раніше цю кількість ніколи не озвучували ані в Єлисейському палаці, ані в Міністерстві оборони Франції.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що Париж збирається надати Києву ці літаки, стало відомо ще в червні. Тоді президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж передасть Україні кілька таких винищувачів, а також забезпечить підготовку 4500 українських військових.

8 жовтня міністр оборони Франції Себастьян Лекорню уточнив, що їх доставлять у першому кварталі 2025 року. Про кількість же не було нічого відомо.

За словами Лекорню, час доставлення відклали до 2025 року, щоб модифікувати літаки й підготувати пілотів і механіків, пише La Tribune.

Довідка

Mirage 2000-5 – французький багатоцільовий одномоторний реактивний винищувач четвертого покоління, який в 1970-х роках розробила компанія Dassault Aviation.

«Мілітарний» додає, що Україні передаються літаки Mirage 2000-5F зі складу ПС Франції, які зі свого боку були модернізовані з літаків Mirage 2000C виробництва 1982—1986 років.

Літаки доведені до рівня Mirage 2000-5F Vi, тобто вони мають повний набір сучасних систем зв’язку, зокрема Link 16, керовані ракети повітря — повітря MICA, які можуть комплектуватись або активною ГСН, або інфрачервоною, модернізованим радаром RDY-2, а також поліпшеним двигуном.

Окрім цього, літак має можливість отримувати цілевказання від літаків ДРЛВ НАТО та здійснювати обстріл за їхніми координатами або самому виступати у ролі літака для корекції запущеної ракети.

Бортовий імпульсний доплерівський радар RDY-2 забезпечує максимальну заявлену дальність виявлення повітряних цілей до 120 км та до 40 км у режимі пошуку наземних цілей.

Технічно радар забезпечує одночасне виявлення 24 повітряних цілей, з яких вісім літак може брати на супроводження та обстрілювати одночасно чотири.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Aaron Allmon/Wikipedia

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *