ОСТАННІ НОВИНИ

Генштаб збільшує термін базової військової підготовки до півтора місяця

Олег Дерев'янко

|

У Генеральному штабі Збройних сил України анонсували зміни в організації підготовки і якості навчання військовослужбовців у навчальних центрах. Так, Генштаб затвердив програму базової загальновійськової підготовки (БЗВП) з терміном навчання півтора місяця, замість нинішніх 30 днів. Про це на брифінгу розповіли представники профільного управління Генштабу, передає hromadske.

За їхніми словами, півторамісячне навчання у межах пілотного проєкту вже триває на базі чотирьох навчальних центрів. І з нового року (за рішенням головнокомандувача ЗСУ) може розповсюдитись на інші – їх нині понад 25.

Аби посилити та покращити якість навчання новобранців, окрім збільшення самого терміну навчання, у Генштабі пропонують:

  • трансформувати систему підготовки інструкторів;
  • замістити офіцерські посади викладачів сержантськими посадами;
  • провести адаптаційний курс у військових частинах.

«Буде оновлена сама програма базової загальновійськової підготовки. Передбачено, зокрема, вивчення основ застосування БпЛА, використання засобів РЕБ, підвищення тактико-вогневої підготовки, розвідувально-диверсійної діяльності та навичок виживання. Розглядається запровадження заохочувальних заходів для кращих курсантів — наприклад, обирати собі місце служби», – каже заступник начальника Головного управління доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ полковник Євген Межевікін.

Окрім того, в Генштабі хочуть виключити «рудиментальні» предмети навчання (або ті, що дублюють зміст БЗВП); запровадити Школу підготовки інструкторів, збільшити кількість інструкторів із бойовим досвідом, залучати ветеранів. У межах останнього плануються також ротації інструкторського складу між військовими частинами та навчальними центрами.

Начальник відділу підготовки в навчальних центрах Генштабу ЗСУ Василь Румак каже, що деякий інструкторський склад не має «свіжого» бойового досвіду за 2022-2024 роки, але має досвід бойових дій у 2014-2016 роках. Також є ті, в кого взагалі немає досвіду – «мають педагогічний хист, але не були ніде на війні».

«Тому ми організовуємо ротацію: тобто інструктори, які не мають бойового досвіду, відряджаються до бойової військової частини, там набувають цього бойового досвіду і повертаються в навчальний центр», – розповів він.

Також, за словами Румака, навчання одного новобранця обходиться державі у приблизно 100 тисяч гривень. У цю суму входить зарплата, речове та медичне забезпечення, плата за комунальні послуги, паливо та боєприпаси.

Як повідомляв Львівський портал, мобілізації в Україні підлягають військовозобов’язані громадяни віком від 25 років. Всі інші віком від 18 до 25 років, придатні за станом здоров’я, (жінки лише за власним бажанням) мають пройти базову загальновійськову підготовку.

Згідно з законодавством, базова військова підготовка в мирний час та в особливий період триває до 5 місяців. Під час воєнного стану – до 3 місяців.

Направлення громадян на базові військові навчання здійснюють районні адміністрації разом із ТЦК і місцевою владою. Для цих навчань ВЛК проходити необов’язково.

15 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначав, що в Україні планують збільшити термін базової загальновійськової підготовки, а також створити Школу інструкторів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Оксана Іваницька / hromadske

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *