ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові реорганізують школи

Наталя Дуляба

|

Сесія Львівської міської ради на засіданні 17 довтня затвердила Перспективний план формування мережі закладів загальної середньої освіти. Він передбачає реорганізацію з акцентом на профільне навчання старшокласників. Про це повідомляє Львівський портал.

До 2027 року в Україні мають реформувати старшу школу. Тобто учні після 9 класу або вступатимуть у коледжі чи заклади фахової передвищої освіти, або будуть продовжувати навчання у ліцеях за обраним профілем.

Тобто останні роки шкільної освіти мають стати більш вузькоспеціалізованими й таким чином діти краще б готувались до подальшого вступу у виші.

Львів уже починає готуватись до цієї реформи. Відомо, що на ефективну трансформації шкільної мережі на 2025 рік потрібно близько 200 млн грн.

«До 2027 року місто повинно створити ефективну мережу ліцеїв, гімназій та початкових шкіл. Гімназії поєднають із початковими школами, а ліцеї працюватимуть лише для 10-12 класів. Також деякі школи будуть функціонувати тільки у форматі початкових. Наразі ми ще визначаємо, які саме заклади освіти будуть перепрофільовані», – прокоментувала депутака Вікторія Христенко, очільниця комісії освіти.

Як вказано в ухвалі, станом на вересень 2024 року у школах Львівської громади навчаються 87 914 учнів, з них у 5-7 класах – 26 887 учнів. Саме ці учні у 2027 році підуть у профільні 10 класи ліцеїв.

«Учнів старших класів переведуть в окремі спеціалізовані школи, де вони отримуватимуть профільне навчання. Ці заклади відвідуватимуть від 800 до 1200 учнів, там буде дуже добра матеріально-технічна база та професійні викладачі. Найголовніше, що ці ліцеї даватимуть дітям навчатися за тим напрямком, який є їм близьким і з яким вони планують пов’язати своє майбутнє. Також вони матимуть можливість обирати предмети», – прокоментував керівник міського управління освіти Андрій Закалюк

За результатами проведеного аналізу встановлено, що 65% усіх школярів Львова все-таки залишаються навчатись в 10-11 класах. Решта, відповідно, вступає до професійно-технічних закладів.

Відтак у Львівській громаді планують створити 23 профільні ліцеї. Чотири з них матимуть наукове спрямування, два – спеціалізоване, 17 – академічне.

Решта закладів загальної середньої освіти функціонуватиме як гімназії і початкові школи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *