ОСТАННІ НОВИНИ

Ізраїльські військові виявили російську зброю на базах терористичної «Хезболли»

Андрій Котенський

|

Військовослужбовці Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) виявили найсучаснішу російську зброю під час обшуків на базах бойовиків терористичної ліванської організації «Хезболла», заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro, пише DW.

Він наголосив, що згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН від 2006 року лише ліванській армії дозволено мати зброю на південь від річки Літані, що неподалік кордону між Ізраїлем та Ліваном.

«Однак у цьому районі «Хезболла» вирила сотні тунелів і схованок, де ми щойно знайшли велику кількість найсучаснішої російської зброї», – вказав Нетаньяху.

До того американська газета The Washington Post з посиланням на ізраїльських чиновників, повідомляла, що російська і китайська протитанкова зброя була виявлена під час рейдів Ізраїлю в Лівані після ескалації конфлікту з підтримуваною Іраном «Хезболлою» минулого місяця.

Як заявляє уряд Ізраїлю, мета його військової кампанії проти «Хезболли» – убезпечення регіону, що дозволить близько 60 тисячам евакуйованих жителів півночі Ізраїлю повернутися до своїх домівок у прикордонних районах.

«Нова громадянська війна в Лівані була б трагедією. Звичайно, ми не ставимо собі за мету її спровокувати. Ізраїль не має наміру втручатися у внутрішні справи Лівану. Наша єдина мета – дозволити нашим громадянам, які живуть уздовж ліванського кордону, повернутися додому і відчувати себе в безпеці», – сказав Нетаньяху в інтерв’ю Le Figaro.

Як відомо, ескалація між Ліваном та Ізраїлем настала після атаки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року палестинських бойовиків підтримав ліванський радикальний шиїтський рух «Хезболла», визнаний терористичною організацією. «Хезболла» регулярно обстрілює Ізраїль з боку Лівану.

У другій половині вересня 2024 року Ізраїль оголосив про проведення «попереджувальної військової операції» проти “Хезболли”. Унаслідок ізраїльських авіаударів було вбито кількох керівників терористичного угруповання, включно з його лідером Хасаном Насраллою і його наступниками. Наприкінці вересня Армія оборони Ізраїлю також почала «обмежену наземну операцію» на півдні Лівану.

Фото: Pool European Pressphoto Agency/AP/dpa/picture alliance

Дізнавайтесь найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *