ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура зареєструвала майже 60 тисяч проваджень щодо СЗЧ в армії з початку 2022 року

Маркіян Рой

|

Прокуратура зареєструвала майже 60 тисяч кримінальних проваджень за фактом самовільного залишення частини та близько 30 тисяч щодо дезертирства з початку 2022 року. Про це розповіли в Офісі генерального прокурора на запит Української правди.

Так, від січня по вересень 2024-го зареєстрували 35 307 кримінальних проваджень, тоді як від січня по вересень 2023-го таких справ було 11 625, тобто утричі менше. За весь минулий рік кількість таких справ становила 17 658.

Крім того, за останній рік зросла й кількість проваджень, відкритих за статтею про дезертирство. Від січня по вересень 2024-го відкрили вже 18 196 таких справ, хоча за той самий період минулого року їх було лише 4691.

Утім, до судових вироків доходить в декілька десятків разів менше справ від загальної кількості, а загальна кількість випадків СЗЧ і дезертирства залишається державною таємницею.

Як повідомляв Львівський портал, 16 липня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 11322, згідно з яким українських військових можуть звільнити від кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) та дезертирство, якщо це сталося вперше.  Того ж дня очільник Верховного Суду України Станіслав Кравченко заявляв, що у 2023 році в Україні засудили 1577 людей за самовільне залишення військової частини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *