ОСТАННІ НОВИНИ

«Замінування» половини установ по Україні виявилось фейком, але перевірка ще триває

Наталя Дуляба

|

Станом на вечір понеділка, 14 жовтня, правоохоронці перевірили 60% установ у всіх областях України, які нібито були заміновані. Вибухонебезпечних речовин там не виявили, проте перевірки ще тривають на інших об’єктах. Про це Львівському порталу повідомили у Національній поліції.

«Станом на 19:30 підрозділами поліції відпрацьовано 60% закладів, про які надходили повідомлення про замінування – всі вони не підтвердилась. Триває перевірка щодо інших об’єктів», – вказано у повідомленні.

Водночас відомо, що станом на вечір анонімні листи про замінування все ще продовжували надходити, тому говорити про їхню загальну кількість ще зарано.

Оновленої інформації щодо перевірок станом на ранок вівторка, 15 жовтня, поки немає.

Зазначимо, масові повідомлення про замінування різних установ у низці областей України, в тому числі й у Львові, надійшли 14 жовтня. Інформацію відразу взялись перевіряти правоохоронці, вибухотехніки, кінологи та інші служби, на місцях почались перевірки.

Відомо, що анонім попереджав нібито про закладення вибухівки більше ніж у 60 дипломатичних установах України та підрозділах МЗС, в органах державної влади, місцевого самоврядування, в навчальних закладах.

Водночас у поліції відразу припустили, що за цим масовим «замінуванням» стоїть Росія. Таким чином ворог намагається дестабілізувати ситуацію у регіонах, тож застосовує для цього інформаційно-психологічні спецоперації.

«Фальшиві повідомлення про події, на реагування яких витрачається ресурс, відбуваються регулярно вже майже три роки. Серед цілей гібридної війни, яку проводить проти України російський ворог, є масова паніка та виснаження системи державних та правоохоронних органів, відволікти роботу поліції шляхом повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти, об’єктів державних органів», – кажуть у поліції.

Правоохоронці закликають українців не панікувати в таких випадках, адже у них існує напрацьований алгоритм дій в таких ситуаціях.

Додамо, що за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян в Україні передбачена кримінальну відповідальність – до 8 років тюрми (ст. 259 Кримінального кодексу України).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *