ОСТАННІ НОВИНИ

Україну звинуватили в постачанні західної зброї до Африки. МЗС спростовує

Олег Дерев'янко

|

Україна рішуче відкидає звинувачення, які останнім часом поширили деякі міжнародні ЗМІ, у нібито причетності держави до постачань безпілотників повстанцям у Малі. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві закордонних справ.

У hromadske зазначили, що звинувачення пролунали на тлі публікації французького видання Le Monde, де написали про підтримку малійських повстанців з боку України. За даними видання, кілька представників повстанців їздили в Україну, щоб навчитися виготовляти та поводитися з невеликими безпілотниками, оснащеними вибухівкою.

Крім того, навчання нібито тривали й на території Малі. Le Monde наводить слова джерела, близького до Головного управління розвідки Міноборони України, що підтверджує навчання малійців з боку України.

«Група CSP приїхала тренуватися з нами в Україну, а ще більша група наших інструкторів поїхала туди [в Сахель] і досі там. Лінія залишається незмінною: ми будемо боротися з “Вагнером” та його послідовниками, де б вони не були», – сказала співрозмовниця видання.

Водночас вона назвала «дипломатичною помилкою» слова представника ГУР Андрія Юсова, який в етері телемаратону фактично визнав підтримку повстанців з боку України. Тоді він сказав, що повстанці отримали «інформацію і не тільки інформацію», яка дозволила їм розгромити «вагнерівців».

Крім того, журналісти пригадують розгром групи «вагнерівців» у Малі, що сталася наприкінці липня. Вони зазначають, що перемога повстанців стала можливою, зокрема, завдяки використанню турецьких безпілотників Bayraktar TB2.

У МЗС України відкинули звинувачення у причетності держави до постачань БпЛА повстанцям у Малі. Також там заперечують, що Україна передає до регіону Сахелю озброєння та військову техніку, яку постачають їй союзники для боротьби з росією.

«З перших місяців повномасштабного російського вторгнення саме Україна першою ініціювала запровадження розгалуженої системи моніторингу та контролю над озброєнням, яке постачається західними партнерами. Окрім міжнародних, державних та відомчих механізмів моніторингу використання західної зброї в Україні запроваджений також парламентський контроль у цій сфері. За понад два з половиною роки російського вторгнення західні партнери не виявили жодного випадку нецільового використання наданого нашій державі озброєння та військової техніки», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що Україна залишається налаштованою до подальшої розбудови взаємовигідних відносин з усіма державами Африки на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету та територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах, неухильного дотримання міжнародного права, Цілей та Принципів Статуту ООН.

Додамо, що у квітні 2024 року Головне управлінні розвідки повідомляло, що кремль намагатиметься звинуватити українських спецпризначенців у нібито використанні зброї іноземного походження під час бойових дій у Республіці Судан.

Для цього російські пропагандисти планують оприлюднити в ЗМІ, зокрема у лівійських, замовні публікації та сфабриковані знімки «трофейної» зброї американського походження, раніше захопленої найманцями так званої ПВК «Вагнер» під час війни в Україні.

«Також кремль намагатиметься акцентувати увагу, що елітні українські спецпідрозділи беруть участь у бойових діях в Африці в той період, коли росія веде геноцидну війну в самій Україні», – зазначили у ГУР.

Як повідомляв Львівський портал, російські спецслужби також планують кампанію з дискредитації військово-технічного співробітництва між Україною та Туреччиною.

Зокрема, наприкінці жовтня вони хочуть оприлюднити серію дезінформаційних матеріалів про те, як Україна нібито без відома США здійснює торгівлю зброєю з Туреччиною в інтересах турецьких приватних компаній.

У Центрі протидії дезінформації додали, що пропагандисти просуватимуть версію, що літаки, які доправляють озброєння та військову техніку з Туреччини в Україну, зворотним рейсом перевозять у Туреччину списану, трофейну та іншу зброю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *