ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові опановує протез військовий та батько чотирьох дітей

Маркіян Рой

|

Багатодітний батько, який через пів Європи мчав боронити своїх, втратив ногу на війні. І найбільше шкодує зараз, що не тією кінцівкою став на міну: здоровою, а не з хворим коліном. У центрі UNBROKEN захисник вже отримав свій протез та вчиться на ньому ходити. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

56-річний львів’янин Мирон Квасній має трьох синів та дочку. Працював далекобійником та об’їздив всю Європу. Звістка про повномасштабне вторгнення заскочила чоловіка у Франції. Звідти Мирон і помчав до України – займати чергу у військкомат. У ЗСУ взяв позивний «Батя» та став командиром відділення піхоти. Після першого важкого поранення міг покинути службу, але навіть думки про це Мирон не допускав. Каже: «Поранення були серйозними і мене не хотіли повертати до війська. Але я прагнув назад – в свою роту, до своїх хлопців. Як я міг залишитися вдома? Знаючи, що їм потрібна моя підтримка».

Воїн повернувся на фронт, та невдовзі підірвався на міні. «Подумав тоді: я підвів своїх хлопців і тепер не зможу бути їм корисним. А друга думка: чому ж я не став на міну лівою ногою, адже моє ліве коліно болить вже близько 20 років. Так би я з ним попрощався і мав би одну праву здорову ногу», – розповідає Мирон.

Дружину про важке поранення, уламки по всьому тілу та втрату кінцівки захисник повідомив лаконічно, словами: «Вибач, війна закінчилась».

Потім була низка операцій в шпиталях Дніпра, Києва та Львова. А вже на реабілітацію і протезування Мирона скерували до центру UNBROKEN.

«Головною метою реабілітації було навчити пацієнта навантажувати уражену ногу. Але пересування на милицях ускладнювала поранена права рука. Йому важко було на неї спиратися. Тому разом із ерготерапевтами ми інтенсивно працювали саме в цьому напрямку, внаслідок чого його сила в руках значно збільшилася, і тепер йому вже не складає труднощів опиратися на поранену руку», –розповідає фізичний терапевт центру UNBROKEN Павло Пясецький.

Нині пацієнт вже пересувається з однією милицею і навіть може трохи пройти без її допомоги. Хворе ж коліно поки не турбує Мирона. Тож чоловік віджартовується, що уламки «вилікували» його суглоб. Але попереду зима – сезон загострення давньої недуги, тому чи стане коліно проблемою для ходьби на протезі покаже час.

Після завершення реабілітації Мирон прагне і далі бути корисним для Сил оборони. Мріє повернутися у стрій. А, якщо з протезом не приймуть, то тоді, каже, виготовлятиме дрони.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *