ОСТАННІ НОВИНИ

Українка стала першою жінкою в світі, яка занурилась на глибину 80 метрів без кисню і ласт

Андрій Котенський

|

Українка Катерина Садурська стала першою жінкою в світі, яка занурилась на глибину 80 метрів без кисню і ласт. Лише на затримці дихання українська спортсменка пірнула на недосяжну жінкам дотепер глибину. Це новий абсолютний рекорд у дисципліні CNF (занурення без ласт). Попередній світовий рекорд – 78 метрів також належав Катерині, повідомляє Львівський портал.

Як відомо, 8-й Чемпіонат світу з фридайвінгу 2024 CMAS стартував 2 жовтня в Каламаті, Греція. Єдиною представницею з України стала Катерина Садурська.

У попередні дні змагань фрідайверка здійснила неймовірне занурення по тросу і стала втретє чемпіонкою світу з результатом – 95 метра.

А ще встановила новий національний рекорд – занурилась на 103 метри з моноластою. Для порівняння символ Києва Батьківщина-Мати на один метр менша (102 м).

Катерина Садурська розповіла, що змагання проводяться в Середземному морі, де температура води була значно нижча, ніж під час її підготовки – лише 24 градуси на поверхні, що суттєво ускладнює процес занурення.

«Перший змагальний день серед жінок був запланований на 5 жовтня, але через погодні умови його перенесли на 6. В цей день я пірнала з моноластою. Це було моє найглибше занурення та абсолютний рекорд для України – 103 м», – розповідає Катерина.

Катя стала першою українкою, яка досягла такої глибини, оновивши попередній рекорд – 102 метри, що також належав представниці України Наталії Жарковій.

А у дисципліні «вільне занурення по тросу», де важливу роль відіграє обладнання та підготовка, Катерина не мала можливості протестувати сетап (стартову конструкцію) перед початком змагань. У спортсменів  було лише одне офіційне тренування, під час якого спортсменка робила іншу дисципліну. Це додало непередбачуваності в процес її занурення. Однак, українка показала блискучий результат – занурення на 95 метрів та здобула золоту медаль третій рік поспіль.

10 жовтня, незважаючи на психологічний тиск і велику відповідальність на ЧС, а також втому від попередніх занурень, Катерина ризикнула та встановила новий абсолютний світовий рекорд – 80 метрів у дисципліні CNF (занурення без ласт).

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений CMAS (@cmasorg)

«Головне завдання на цих змаганнях – гідно представити Україну. Це можливість нагадати світові, що війна в нашій країні триває і що ми готові боротися, але нам потрібна підтримка. А друга, не менш важлива частина місії,  – нагадати українцям, що ми неймовірна нація з величезним потенціалом і нам є, що показати світові», – зазначила Катерина після перемоги.

Попереду у Каті ще одна дисципліна – CWTB (занурення з бі-ластами). Слідкувати за розвитком можна в інстаграм фрідайверки.

Фото Andac Kazar

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *