ОСТАННІ НОВИНИ

Винниківська тютюнова фабрика є лідером нелегальної торгівлі в Україні, – дослідження

Наталя Дуляба

|

Більше ніж половину нелегальних сигарет в Україні виробили на Винниківській тютюновій фабриці. Про це свідчать результати дослідження Kantar, які опублікував нардеп Ярослав Железняк.

Згідно з результатами моніторингу у липні 2024 року рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6% проти 18%, які фіксували у квітні. Водночас депутат зауважує, що менше ніж рік тому «чорний» сектор тютюну сягав рекордних 25,7%.

«І це ми ще не весь ефект бачимо від закриття фабрик», – зауважив Ярослав Железняк і водночас констатував, що нелегальна торгівля тютюном повинна становити менше 5%.

Примітно, що лідером за обсягом виробництва нелегальних тютюнових виробів (52%) залишається Винниківська тютюнова фабрика, власниками якої раніше були львівські бізнесмени Григорій Козловський та Олександр Свіщов. Зі середини травня 2023 року підприємство офіційно належить ексзасновнику Руслану Бицькому.

Ще 10% «чорного» ринку належить «Юнайтед Тобако», ще 37% сектору – невизначені виробники.

«52% нелегальної продукції, що маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту, і незаконно продається в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Марки Compliment і Lifa цього виробника з написом Duty Free складають 51% від цієї групи нелегальної продукції», – вказано у дослідженні.

Так, найпоширенішими нелегальними марками цигарок 2024 року після Compliment (44%) є Marshal (9%, виробник «Юнайтед Тобако»), по 7% мають Urta, Brut i Lifa (Винниківська тютюнова фабрика).

Також встановлено, що третина всіх контрафактних сигарет мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони вироблені «Юнайтед Тобако» / «Маршалл Файнест Тобакко» / VK Tobacco FZE та «Українським Тютюновим Виробництвом».

Абсолютну більшість підпільно виготовленої тютюнової продукції, 69%, реалізовують у шістьох областях України: Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Київській, Хмельницькій та Львівській. Зазвичай торгують такими цигарками й іншими тютюновими виробами у кіосках (36%) та магазинах (30%).

Від тіньової торгівлі тютюновими виробами державний бюджет України недоотримує 23 млрд грн податків.

Нагадаємо, за даними ЗМІ,  бізнесмени Олександр Свіщов та Григорій Козловський також вийшли з переліку засновників компанії «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» – ще однієї компанії, що виготовляла сигарети на фабриці у Винниках, повернувши її ексвласнику Сергію Дударенку. Станом на травень 2023 року компанія перебувала в процесі ліквідації.

Загалом на території Львівської тютюнової фабрики у Винниках працює низка компаній, що належали Григорію Козловському та його бізнес-партнерам. Втім станом на 2023-1 Козловський офіційно вийшов із переліку засновників усіх компаній, пов’язаних із тютюновим бізнесом.

Самі виробничі цехи фабрики у Винниках належать доньці Григорія Козловського Софії Максимець, а власницею торговельних марок сигарет Marvel. Strong та Lifa, які виготовляють на фабриці, є донька Олександра Свіщова Вікторія Свіщова.

«Винниківська тютюнова фабрика» і «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» реалізують продукцію через ТОВ «Торговий дім «Марвел», що належить депутату Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексію Різнику.

Загалом на території Винниківської тютюнової фабрики неодноразово вже проводили обшуки правоохоронці, під час яких знаходили значну кількість пачок із цигарками без акцизних марок.

Під час одного з останніх обшуків влітку цьогоріч на поліцейських і детективів БЕБ напали напали невідомі і виштовхали їх за межі підприємства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *