ОСТАННІ НОВИНИ

Україна отримує індійські боєприпаси. Це «викликає гнів» у росії, – ЗМІ

Олег Дерев'янко

|

На потреби українських військових надходять індійські боєприпаси. Це триває вже понад рік, а офіційний Нью-Делі не втручається у цей процес, чим викликає гнів у росії. Про це повідомляє hromadske з посиланням на Reuters.

Індія продає свої артилерійські снаряди європейським країнам, після чого ті передали їх Україні. Як пише Reuters, індійські правила експорту зброї обмежують використання зброї лише заявленим покупцем, який ризикує припинити майбутні продажі у разі виявлення несанкціонованих постачань.

Агенція, покликаючись на власні джерела, зазначає, що росія щонайменше двічі намагалася порушити це питання, зокрема під час липневої зустрічі міністра закордонних справ рф сергія лаврова з його індійським колегою. У січні речник МЗС Індії Рандхір Джайсвал заявляв, що Індія не надсилала і не продавала артилерійські снаряди Україні.

Джерела Reuters стверджують, що Індія виробляє дуже невелику кількість боєприпасів, які використовує Україна. За оцінками одного з чиновників, це менш як 1% від загального обсягу зброї, яку надавали Україні з початку повномасштабної війни.

Серед європейських країн, які відправляють індійські боєприпаси в Україну, – Італія і Чехія, яка взимку оголосила про те, що знайшла для українських військових мільйон снарядів.

Один із неназваних індійських чиновників заявив, що Нью-Делі стежить за ситуацією. Але разом з керівником оборонної промисловості, якому безпосередньо відомо про ці постачання, він заявив, що Індія не вживає жодних заходів для припинення постачань боєприпасів до Європи.

Як повідомляв Львівський портал, 8 липня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вперше за 5 років відвідав росію та зустрівся з главою рф володимиром путіним. Під час зустрічі очільник кремля обійняв індійського лідера та привітав його як «любого друга».

У відповідь на це президент Володимир Зеленський розкритикував прем’єр-міністра Індії за його візит до росії, який відбувся в день масованого ракетного обстрілу росіян.

«Російська ракета влучила в найбільшу дитячу лікарню України, націлившись на маленьких онкохворих. Багато хто був похований під завалами. Це величезне розчарування та нищівний удар по мирних зусиллях бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день», — написав Зеленський.

15 липня Міністерство закордонних справ Індії викликало посла України. Там обговорювали критику Зеленського на адресу прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді через його візит до росії.

Під час зустрічі зазначали, що виклик посла України до МЗС свідчить про невдоволеність офіційного Нью-Делі словами Зеленського

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *