ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкриють Центр сучасної історії на честь загиблого захисника Миколи Гаєвого

Наталія Жолинська

|

В Українському католицькому університеті заснували Центр сучасної історії імені Миколи Гаєвого, який цьогоріч в серпні загинув на війні. 17 жовтня відбудеться офіційне відкриття Центру. Про це повідомили в УКУ.

Насамперед метою засновників було створити якісне середовище для наукової роботи молодих дослідників, де вони зможуть розвиватися під проводом колег-наставників.

Очолить Центр видатний історик Ярослав Грицак. Серед наукових співробітників у ньому працюватимуть професор кафедри історії Гуманітарного факультету УКУ Олександр Зайцев, а також науковці з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана, що також долучився до створення Центру.

17 жовтня з нагоди відкриття проведуть наукову конференцію, на якій канадська історикиня, професорка Оксфордського університету Маргарет Макміллан прочитає лекцію «Using History to Understand the Present».

Ярослав Грицак зазначив, що в УКУ налагоджені контакти з групою німецьких дослідників, які займаються історією України ХХ ст., зокрема, дослідженням нацистського і радянського режимів в Україні. Тому вони разом вирішили розпочати проєкт, який стосуватиметься війни і насильства в Україні.

«Ця тема, на жаль, зараз повторюється у дуже трагічний і жахливий спосіб – в час війни Росії проти України. Проблема виникла не сьогодні. Вона має історичне коріння. Тому є глибокий сенс у тому, щоб вивчати історію ХХ ст. України та Європи, аби краще зрозуміти цю війну через призму попередніх воєн і визначити, які можуть бути сценарії виходу з цієї ситуації», – розповів історик.

Загалом у Центрі сучасної історії працюватимуть над трьома основними темами: 

  • дослідження сталінського режиму в Радянському союзі, а також нацистської Німеччини, порівняння цих двох тоталітарних урядів; 
  • німецько-українські відносини під час Другої світової війни; 
  • образ українського націоналізму та пам’ять про радянські і німецькі масові злочини в період Холодної війни та пізніше. 

Окрім того, у Центрі дослідники вивчатимуть історію пам’яті, зокрема історію пропагандистських дискурсів про «український націоналізм» та його зв’язок зі знанням і пам’яттю про радянські та німецькі масові злочини. 

«Діяльність Центру є складовою частиною реалізації стратегії УКУ із заснування та розвитку дослідницьких груп. Особливий акцент творці хочуть зробити на залученні молодих дослідників, які нещодавно завершили аспірантуру або захистили чи найближчим часом планують захист дисертації. Для них це унікальна можливість попрацювати з відомими дослідниками та представити свою роботу широкій академічній спільноті», – зазначає керівниця наукового відділу УКУ Маріанна Пиріг. 

У Центрі сучасної історії вже найближчим часом планують провести серію публічних лекцій, присвячених історичним питанням і темам, що пов’язані з війною Росії проти України. Половину із них прочитають учасники проєкту з України та Німеччини, а половину – запрошені фахівці. Лекції будуть доступні для широкої громадськості. Заплановані і літні школи для студентів та випускників, які зможуть представити власні проєкти та дослідження.

Випускник УКУ Микола Гаєвой також мав працювати в установі, однак цьогоріч у серпні він загинув на фронті. Після звістки про смерть Миколи, від керівництва проєкту з українського боку надійшла пропозиція, щоб Центр сучасної історії носив ім’я українського захисника, а німецькі колеги підтримали це рішення. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що на Курському напрямку від рук російських окупантів загинув випускник УКУ Микола Гаєвой. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *