ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики врятували 72-річного митця з інфарктом через прокол на руці

Наталія Жолинська

|

Львівські медики лікарні святого Пантелеймона врятували 72-річного митця з інфарктом, виконавши йому операцію через прокол на руці. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.  

Орест Скоп – відомий львівський художник, архітектор та дизайнер. Як розповів митець, у нього раптово з’явився біль за грудиною, який віддавав у руку. Тоді разом із дружиною вони вирішили викликати швидку.  

«У лікарні святого Пантелеймона мені одразу зробили ЕКГ і взяли аналіз на тропоніни характерний показник інфаркту. Аналіз показав високий рівень. Це був інфаркт міокарда!»  зазначив Орест Скоп. 

На момент поступлення художника дві коронарні артерії в його серці були звужені аж на 99%. Оперувати треба було негайно. Втручання з розширення просвіту судин львівські спеціалісти виконали через мінідоступ.

Вони зробили маленький прокол на руці чоловіка і через променеву артерію, за допомогою спеціальних мікрокатетерів, завели два стенти для розширення просвіту звужених судин. Відтак, повністю відновили кровообіг в організмі.  

Опісля Орест Скоп два тижні пробув у Центрі медичної реабілітації в Брюховичах, де займався з фізичним терапевтом, щоб відновити роботу серцево-судинної системи.  

Вони включали як дихальні вправи для покращення легеневої функції, так і фізичні – для зміцнення м’язів і підвищення витривалості. Паралельно художник повернувся до улюбленого заняття і відразу у реабілітаційного центрі продовжив створювати свої полотна.  

«Я зрозумів, що не можу жити без своїх картин! На щастя, мені дозволили привезти кілька робіт, над якими я працював раніше. Тут така тиша і спокій: білочки бігають, пташки співають, а вранці – півні. Малюю з величезним натхненням! Багато пацієнтів підходять і ми спілкуємося про творчість – це наче терапія для них», каже художник.  

Він також додав, що один захисник, який відновлюється у цьому ж центрі після важкої контузії, взагалі не розмовляв. Але віднайшов у собі сили знову заговорити саме під час бесід з митцем. 

Для захисників, які проходять реабілітацію у Брюховичах, Орест Скоп навіть влаштував персональну виставку – просто на терасі Центру медичної реабілітації.  

Львівський художник вже повернувся додому. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *