ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відреставрували два балкони з атлантами на пам'ятці культурної спадщини

Олег Дерев'янко

|

У Львові на вулиці Гоголя, 10 завершили реставрацію двох балконів з атлантами на головному фасаді житлового будинку – пам’ятки культурної спадщини. Про це Львівському порталу повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

«Раніше у цьому будинку жив скульптор Леонард Марконі, відомий далеко за межами Галичини та Австро-Угорщини. Саме він є автором атлантів з левовим серцем, які прикрашають кам’яницю», – розповідає директор ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

Балкони перебували в аварійному стані: були відсутні балясини, пошкоджені плити та консолі. Особливої уваги потребували фігури атлантів, які сильно постраждали через замокання.

Під час робіт провели нарощення та гідроізоляцію балконної плити. Збережені балясини ретельно відновили, а на місце втрачених виготовили нові за їхнім зразком. Для консолей зняли форми з відреставрованих елементів, що дозволило виготовити нові.

Втрати на фігурах атлантів були доповнені, а конструкції захищені від вологи. Додатково встановили металеві зливи з плити для підвищення надійності.

«Тут було застосовано два види покриття: лесування на (огородженні) та пофарбування (скульптури атлантів). Різниця полягає у тонкості та прозорості, лесування дозволяє залишити текстуру матеріалу видимою. Тому ми і бачимо всі неоднорідності. Фарба дає однорідне колірне покриття, а всі незначні рельєфи згладжує», – розповідають реставратори.

Роботи провели у межах міської програми співфінансування, де мешканці сплатили свою частку у розмірі 10 тисяч гривень за кожен балкон. А загальна вартість реставрації склала 621 488 гривень. Реставраційні роботи виконало ПП «АМ “Ренесанс”», і вони тривали кілька місяців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Бюро спадщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *