ОСТАННІ НОВИНИ

Театр Заньковецької першим в Україні поставив мюзикл «Чарлі і шоколадна фабрика»

Наталя Дуляба

|

Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької першим в Україні поставив мюзикл «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала в українському перекладі. Прем’єра вистави – 21 та 22 вересня. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі театру.

Цього року роман «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала святкує 60-річний ювілей з часу першої публікації, але твір й надалі є надзвичайно популярним: вражаючі фільми, театральні версії, бродвейські мюзикли й книги є улюбленими для аудиторії різних країн світу.

Українські глядачі нарешті зможуть побачити і почути цей мюзикл на львівській сцені. Заньківчани додають, що цьому передували тривалі перемовини з правовласниками. Переклад з англійської здійснив Віктор Морозов, відомий за перекладом серії книг про Гаррі Поттера Дж. Роулінґ.

Режисерка Наталія Сиваненко та художниця Юлія Заулична акцентують, що це буде вистава для всієї родини – для дітей віком від 6+. Адже філософські сенси, які вкладає Роальд Дал, спонукають зарахувати цю історію ще й до дорослої літератури у жанрі фентезі, що й підтверджено роками прихильності старшої аудиторії.

Глядачі поринуть у чарівний світ уяви та фантазії, де зустрінуть кондитера Віллі Вонку (заслужені артисти України Юрій Хвостенко, Олег Сікиринський), його помічників Умпа-лумпів та щасливих власників золотих квитків. Сценографія Юлії Зауличної втілить простір міста та шоколадної фабрики, що втратять сірі барви буденності й наповняться яскравими барвами – мріями головного героя Чарлі (Ярослав Дерпак).

«“Чарлі і шоколадна фабрика” – твір про дитину, яка зуміла зберегти світло і чистоту в найважчих обставинах. Цей солодкий смак життя Чарлі дуже важливий для нас зараз. Крім неймовірного художнього потенціалу ця казка має важливу місію. У Львові проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинули свої домівки у пошуках безпечного місця, вони будують своє життя тут з нуля. Ми хочемо реалізувати виставу найвищої якості, використовуючи весь потенціал театру – створити фантастичний світ для всієї родини», – так коментує мюзикл режисерка Наталія Сиваненко.

Вистава відбуватиметься в супроводі оркестру, диригент – народний артист України Богдан Мочурад. На прем’єрі на глядачів чекає чимало сюрпризів: театральна програмка міститиме гру (дизайн – Марія Білінська), а перші відвідувачі зможуть приміряти капелюх Віллі Вонки біля фотозони.

Мюзикл «Чарлі і шоколадна фабрика»: лібрето Девіда Ґрейґа, музика Марка Шеймана, слова  Скотта Вітмена й Марка Шеймана на основі роману Роальда Дала. Пісні з фільму Леслі Брікеса і Ентоні Ньюлі. Представлено за домовленістю з Music Theatre International.

Нагадаємо, у сезоні 2024/2025 Національний театр імені Марії Заньковецької запланував аж 14 прем’єр. Хоча попередній був таким же насиченим, адже львів’яни побачили 13 нових вистав.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Афіша: Марія Білінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *