ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі врятували 21-річного хлопця з кістковою інфекцією, ампутувавши частину ноги

Наталія Жолинська

|

Львівські медики Лікарні святого Луки видалили уражену частину кістки ноги 21-річному хлопця, відтак зупинили поширення рідкісної інфекційної недуги, яка мучила його впродовж 7 років. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Проблеми з ногою у Дмитра Кіселенка з Рівненщини почалися з 2014 року. Одного разу під час гри у футбол ліва нога хлопця раптово заболіла так сильно, що неможливо було ступити. Невдовзі родина звернулася до медиків райлікарні, де Дмитру встановили діагноз: остеомієліт великогомілкової та малогомілкової кісток.

Лікарі роками намагалися врятувати ліву ногу хлопця. Чистили та промивали інфіковану ділянку антибіотиком. Видаляли уражені тканини та заміщали їх трансплантатом. Встановлювали пластини, аби попередити переломи. А, коли кістки все ж ламалися, то ставили апарати зовнішньої фіксації.

За 5 років Дмитро переніс 16 операцій. Попри таку кількість втручань, жодне з них не спрацювало – кістки не зростались, а трансплантати не приживались.

Єдиним виходом і порятунком була ампутація. Проте хлопець навіть чути про неї не хотів. Тож далі страждав від нестерпного болю і не міг нормально пересуватися. Він продовжував шукати порятунок в безлічі інших лікарень, але всюди чув лише одне: врятувати кінцівку неможливо.

«Я довго налаштовувався на ампутацію. Коли я вперше про це почув, то три місяці не виходив з дому і не розмовляв ні з ким. Та потім мене дуже змотивував мій однокласник, який на війні втратив ногу й отримав протез», – розповідає Дмитро.

У червні цього року хлопець таки наважився на ампутацію, яку зробили у львівській лікарні святого Луки. Хірурги виконали ампутацію на рівні середньої третини гомілки. Львівські спеціалісти повністю видалили уражену частину кістки та зупинили поширення інфекції.

Зараз пацієнт відновлюється після операції. Попереду на Дмитра чекає ще тривала реабілітація та протезування в Центрі UNBROKEN. Дмитро мріє, що зможе нарешті забути про біль та ходити без милиць.

Довідка.  

Остеомієліт – це рідкісна інфекційна недуга, яка вражає кісткову тканину і є більш характерною для людей старшого віку. Спричиняють її патогенні бактерії, які можуть потрапити до кістки багатьма шляхами – навіть через кровоток. Остеомієліт може перерости в остеопороз, тобто призвести до втрати кісткової маси. В найгіршому ж випадку – сепсис, відмова органів та смерть.  

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *