ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія допоможе зберегти культурну спадщину України

Олег Дерев'янко

|

У Львові підписали відповідну декларацію щодо ініціативи «Підтримка української культури» та проєкту ARK III. Він передбачає роботу мобільних установ для захисту та цифровізації культурної спадщини України в умовах війни. Про це Львівському порталу повідомили організатори.

Так, у Львові, на базі Інституту культурної стратегії, офіційно оголосили про співпрацю з Національним заповідником «Києво-Печерська Лавра» для підтримки проєкту. Ініціатива реалізується за підтримки Міністерства культури Чехії та України спільно з чеським Фондом родини Карела Комарека (KKFF).

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну об’єкти культурної спадщини країни систематично зазнавали атак, що призвело до значних втрат історичних та художніх цінностей.

«У відповідь KKFF, разом із Міністерствами культури Чехії та України, Національним музеєм Чехії та Чеським комітетом ICOM за підтримки приватної філантропії, у кінці 2023 року запустили проєкт ARK (Ковчег). Основою проєкту є мобільні підрозділи, призначені для збереження української літератури та культурних артефактів через їхню цифровізацію», – йдеться у повідомленні.

За даними ЮНЕСКО, з лютого 2022 року майже 500 культурних об’єктів знищені або сильно пошкоджені, тому проєкт ARK (Ковчег) є життєво важливим зусиллям для захисту української ідентичності та забезпечення її спадщини для майбутніх поколінь.

Основою проєкту ARK (Ковчег) є мобільні транспортні засоби захисту (MSV), оснащені новітніми технологіями для захисту та транспортування культурних артефактів. Ці MSV забезпечені автономною роботою, дистанційним моніторингом, відстеженням у режимі реального часу та системами контролю навколишнього середовища. Перший MSV планують запустити до кінця 2024 року.

Ці транспортні засоби дозволять культурним працівникам у районах, що постраждали від війни, рятувати історичні книги, створювати їхні цифрові копії та 3D-скани нерухомих об’єктів, таких як фрески, які неможливо перемістити фізично.

«Ініціатива ARK має глибоке значення для KKFF, оскільки підтримка культури та мистецтва є центральною в нашій місії. Ми маємо давню історію підтримки України та її народу. Спостерігаючи за навмисним знищенням культурної спадщини України, цей проєкт стає для нас ще більш значущим», – пояснив директор KKFF Лубош Веселий.

Представники установ підписали спільну декларацію щодо ініціативи «Підтримка української культури» та ARK III. Декларацію підписали заступник міністра культури Чехії Онджей Храст та генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» Максим Остапенко.

«Ця ініціатива важлива не лише для збереження української культури, але й для захисту світової культурної спадщини. Українські художники, письменники та історичні артефакти є частиною спільного людського досвіду, збагачуючи світову культуру своїм унікальним внеском. Проєкт ARK гарантує, що ці безцінні активи не будуть втрачені через руйнування війною», – розповів Онджей Храст.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *