ОСТАННІ НОВИНИ

Україна просить ООН і Червоний Хрест долучитись до гуманітарних заходів на Курщині

Наталя Дуляба

|

Міністерство закордонних справ України закликало ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста долучитись до гуманітарних заходів на підконтрольній частині Курської області Росії. Про це йдеться в офіційній заяві відомства, оприлюдненій 16 вересня.

В МЗС наголошують, що Україна, здійснюючи ефективний контроль окремих районів Курської області Росії, дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення під час ведення бойових дій.

«З перших днів Курської операції Сили оборони України як цивілізована європейська армія проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права. Цивільні мешканці на території Курської області отримували та отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій», – вказано у повідомленні.

Втім зважаючи на гуманітарну ситуацію та необхідність належного забезпечення основоположних прав людини на території Курської області, Україна звернулась до Організації Об’єднаних Націй Та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

У відповідній ноті ООН просять долучитися до гуманітарних заходів на Курщині, а Червоний Хрест ще додатково закликають моніторити дотримання принципів міжнародного гуманітарного права відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань у згаданих сферах та готова надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН та МКЧХ на вказаних територіях», – додають у міністерстві.

Передісторія

Прорив кордону та захід на територію Курської області РФ українські військові здійснили 6 серпня. Вже 15 серпня на підконтрольній території Курщини Україна створила першу військову комендатуру. Її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Через місяць після прориву Сили оборони України зайняли 1300 км кв території Курської області. Якщо говорити про населені пункти, то їх вже більше ста.

12 вересня президент Володимир Зеленський підтвердив, що росіяни почали контрнаступ на Курщині, але запевнив, що серйозних успіхів у них немає.

Інститут вивчення війни стверджував, що українські війська 14 вересня продовжили просування в Глушковському районі Курської області і захопили тут ще кілька сіл.

Володимир Зеленський, говорячи про курський прорив, каже, що його наслідком стало зменшення обстрілів Донбасу та унеможливлення наступу рашистів на Суми. Крім того, за його словами, під час боїв у Курській області Росія втратила 6000 солдатів убитими та пораненими.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *