ОСТАННІ НОВИНИ

На заміну радянським: у ЗСУ з’явились польові модульні кухні

Наталя Дуляба

|

До постачання у Збройних Силах України офіційно допустили модульну кухню МК-500, призначену для приготування їжі у польових умовах для 500 військовослужбовців. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві оборони.

Зазвичай для приготування їжі в польових умовах у підрозділах ЗСУ використовують старі радянські польові кухні-причепи КП-30, КП-75, КП-125, КП-130. На них можна було готувати лише дві страви одночасно. Працюють старі польові кухні на дровах або дизельному паливі.

Не забезпечує така кухонна техніка й комфортних умов для особового складу: немає можливостей працювати з напівфабрикатами, немає холодильників для зберігання продуктів, устаткування для миття і сушіння посуду тощо.

Нову модульну кухню МК-500 для потреб військових виготовили на одному з вітчизняних підприємств оборонно-промислового комплексу. За основу українські інженери взяли форм-фактор 20-футового морського контейнера. До місця виконання завдань кухню доставляють на причепі або автомобільному базовому шасі, яке має стандартні кріплення для такого габаритного вантажу.

До слова, модульна кухня сама «знімає» себе з платформи за допомогою гідродомкратів. Термін розгортання польової кухні з усіма робочими місцями та устаткуванням – всього 2 години. Працюють в такому модулі одночасно 6 кухарів.

Використовувати такі модулі можна цілодобово в умовах зруйнованої інфраструктури життєзабезпечення, незалежно від пори року та погодних умов.

«Для автономності роботи модульна кухня має все необхідне обладнання для приготування та комфортної роботи особового складу: насосну станцію, дренажний насос для відкачування відходів, кондиціонери, каналізаційний жировловлювач, витяжні системи для кухонного обладнання, пароконвектомати, електричні плити, холодильники, а також дизель-генератор», – йдеться у повідомленні.

Наразі у військах вже є більше 20 таких кухонь. Військові кухарі зазначають, що обладнання польової кухні часто перевершує устаткування сучасних закладів харчування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Міноборони

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *