ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові успішно прооперували немовля з рідкісною патологією

Олег Дерев'янко

|

Лікарі львівського «Охматдиту» успішно прооперували новонароджену дитину із грижею Аміанда. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі медзакладу.

До лікарні хлопчик поступив із пологового відділення одразу після народження, оскільки у малятка діагностували пневмонію. Дитину госпіталізували у відділення реанімації новонароджених у зв’язку з важким станом.

Під час огляду лікарі виявили припухлість та почервоніння шкіри в правій паховій ділянці, що вимагало негайного втручання.

Під час операції медики помітили, що зміни, які вони виявили до операції, були обумовлені паховою грижею, вмістом якої був деструктивно-змінений (гангрена) червоподібний паросток. Відтак лікарі провели термінову апендектомію (видалення патологічно зміненого апендикса) та пластика пахової кили.

Лікарі наголошують, що пахова грижа, вмістом якої є апендикс, рідко зустрічається у дитячій хірургії. А з ознаками запалення – ще рідше.

У медзакладі пояснили, що грижа Аміанда – це, зазвичай, випадкова інтраопераційна знахідка під час лікування пахових гриж. При входженні апендикса в грижовий мішок його кровопостачання погіршується, часто виникає запалення та розмноження мікроорганізмів, що може призвести до деструкції і руйнування стінки червоподібного паростка.

«Це дуже рідкісна патологія. По всьому світу загалом не дуже багато таких випадків. І вони здебільшого у старших дітей. А тут апендицит у новонародженої дитини. Це дуже рідкісний випадок! Якщо такий діагноз пропустити – наслідки катастрофічні. Це перфорація, перитоніт та інші небезпечні ускладнення із загрозою для життя дитини», – розповів лікар-уролог Данило Іваськевич.

До слова, ця патологія названа на честь французького хірурга Клавдія Аміанда, який у 1735 році вперше успішно виконав таку операцію в 11-річного хлопчика.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook/Центр дитячої медицини. Лікарня «Охматдит»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *