ОСТАННІ НОВИНИ

Національний банк ініціює зміну назви монет з «копійка» на «шаг»

Олег Дерев'янко

|

Національний банк України пропонує змінити назву розмінних монет з «копійка» на «шаг» з метою відновлення історичної справедливості та сприяння дерусифікації. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Нацбанку.

Цей крок обґрунтовується необхідністю відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродження національних традицій у грошовому обігу України.

За словами голови Нацбанку Андрія Пишного, назва «копійка» є символом московської окупації, тоді як «шаг» – це питоме українське слово, яке вже використовувалося в грошовому обігу України у XVI–XVII століттях і під час Української революції 1917–1921 років.

Наукові висновки фахівців Нацбанку підтримала Національна академія наук України, зокрема отримали позитивні експертні висновки від Інституту історії України та Інституту мовознавства ім. О. Потебні.

«Найменування “шаг” на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. Це питома українська лексична одиниця. Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише б відродило національні традиції в номінації грошей, а й назавжди б розірвало зв’язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», – зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту мовознавства НАН України Олександр Скопненко.

Відповідні законодавчі зміни вже розробляються Національним банком і будуть направлені до Верховної Ради України. Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між «копійкою» та «шагом» дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг «шагів», а також порядок і строки вилучення з обігу «копійок».

Довідка

На території України від часів Гетьманщини і до доби Української Революції 1917–1921 років використовувалася дрібна монета «шаг».

Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак карбування монет не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі.

Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: «Ходить на рівні з дзвінкою монетою» та перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Зі здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонувалися різні назви, зокрема і «шаг» (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву «копійка».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Фото: Нацбанк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *