ОСТАННІ НОВИНИ

Україна повернула ще 14 дітей з російської окупації

Олег Дерев'янко

|

На підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованих територій вдалося повернути 14 дітей. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

За його словами, декілька родин вдалося повернути з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

«Сміливі родини із підлітками та зовсім маленькими дітьми здійснили сміливий крок опору, який показує непохитність українського духу. Вони здолали чимало труднощів, щоб опинитися на підконтрольній Україні території», – зазначив Лубінець.

Він розповів, що одна з родин кілька разів намагалася виїхати з ТОТ самотужки. Однак ці спроби були марними. Інша ж родина взагалі переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію.

Люди розповіли, що боялися вийти на вулицю, не могли знайти роботу без «російського» паспорта, отримували погрози про вилучення майна та позбавлення батьківських прав, не мали права вибору у школах та ставали учасниками безпідставних обшуків власних помешкань. Знайдені українські книги – спалювали, цінне майно – вилучали. «Нова» влада не обмежувала себе ні в чому.

«Нині чимало з повернутих дітей потребує влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції. Тож держава спільно з громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українців», – наголосив омбудсмен

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 30 серпня росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати й до 300 тисяч дітей.

Нагадаємо, 27 серпня на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще п’ять родин з дітьми з тимчасово окупованих територій Херсонщини. Родини виховують п’ятьох хлопчиків і трьох дівчаток, віком від 6 до 14 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Дмитро Лубінець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *