ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові 7-річному хлопчику з рідкісною формою раку здійснили трансплантацію кісткового мозку 

Наталія Жолинська

|

Львівські лікарі Дитячої лікарні святого Миколая вперше виконали аутологічну пересадку стовбурових клітин 7-річному хлопчику із Харківської області. У нього в мозку утворилась злоякісна пухлина, яка й пустила метастази у спинний мозок дитини. Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.  

У перший рік повномасштабного вторгнення, коли пацієнту Максимку було чотири роки, він почав стрімко втрачати вагу. Тоді медики за результатами обстежень виявили у хлопчика агресивну та рідкісну форму раку десеміновану апендимому. Небезпечна пухлина утворилася у мозку дитини та пустила метастази у спинний мозок.  

Перші шість блоків хіміотерапії Максим отримав у Харкові, інколи під ворожими обстрілами.  

«Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів – вдома. У наше село, де нас і заскочила війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит», – розповідає мама хлопчика. 

Після хіміотерапії у Харкові маленький пацієнт пройшов кілька блоків хіміотерапії у Києві, а потім переїхав з батьками на Прикарпаття, де продовжив своє лікування. 

Відтак подальший план лікування дитини спільно складали івано-франківські онкологи та львівські спеціалісти лікарні святого Миколая. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а до Львова приїжджав на високодозову хімію. 

Коли після чергового курсу хіміотерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, медики приступили до пересадки стовбурових клітин. Максимкові виконали аутологічну ТКМ (пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини). Готували хлопчика до втручання лікарі із обох міст. 

Після проведення ТКМ хлопчик з мамою впродовж трьох тижнів не виходили зі стерильної ізольованої палати. Медики зазначають, що це обов’язкова умова, адже на момент пересадки імунітет майже повністю «вбитий» хімією і пацієнт є вкрай вразливим до інфекцій. Тому лише повна стерильність дає шанс на те, що пересаджені клітини приживуться.  

У випадку Максима була потрібна подвійна трансплантація. Тому через два місяці від ТКМ онкогематологи повторили процедуру. Потому ще три тижні ізоляції. Обидві пересадки пройшли вдало.  

Зараз маленький пацієнт вдома. Він продовжує боротися з підступною недугою. Попереду нього ще у разі потреби променева терапія, але найважче, кажуть лікарі, вже позаду.  

А поки Максимко радіє дитинству та готується цьогоріч піти у перший клас. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *