ОСТАННІ НОВИНИ

Федоров назвав вартість дрона-ракети «Паляниця»

Олег Дерев'янко

|

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що вартість кожної української розробки, ракети-дрону «Паляниця», становить менше ніж 1 млн доларів. Про це він повідомив в інтерв′ю Associated Press, пише Українська правда.

«Я думаю, що це (дрон-ракета “Паляниця”, – ред.) змінить правила гри, тому що ми зможемо завдати удару там, де Росія сьогодні не очікує», – зазначив він.

Федоров відмовився уточнити дальність або поточні поставки, посилаючись на міркування безпеки, але сказав, що він бере участь у проєктах з розробки вітчизняних ракет з кінця 2022 року.

У матеріалі зазначається, що нова зброя була довгостроковою метою України. Один з фахівців, залучених до проєкту створення ракети дальнього радіуса дії, сказав AP, що це «абсолютно нова розробка, з нуля», яка розпочалася близько 18 місяців тому.

«Це не продовження старого радянського проєкту», – сказав фахівець на умовах анонімності з метою збереження таємниці проєкту.

За його словами, ракета має твердопаливний прискорювач, який розганяє її, а потім реактивний двигун.

Неназваний фахівець і Федоров заявили виданню, що кожна ракета коштує менше ніж 1 мільйона доларів, і військові звертаються до приватного сектору, щоб ще більше знизити витрати на виробництво.

«Приватний ринок генерує рішення неймовірно швидко», – сказав міністр.

Федоров додав, що з цього року приватні компанії стали основними постачальниками безпілотників для української армії, в тому числі тих, які зараз завдають удари по території Росії, і підводних, які неодноразово завдавали ударів по російському Чорноморському флоту.

«Всі типи ракет будуть доступні в Україні. Якщо у нас буде така зброя, ми будемо почувати себе більш незалежними і впевненими», – сказів він, додавши, що, на його думку, величезні розміри Росії також можуть бути її вразливістю.

Нагадаємо, вперше про «Паляницю» публічно заявив Володимир Зеленський на День Незалежності України 24 серпня.

За його словами, це є зброя «абсолютно нового класу», за допомогою якої українські військові можуть уражати цілі на території Росії, поки західні партнери не дозволяють робити це їхніми далекобійними ракетами.

Відомо, що у межах дії ракети-дрона – 20 російських військових аеродромів, розташованих на території Росі, в тому числі й «Енгельс-2» (базуються бомбардувальники Ту-95МС) та «Саваслейка» (базуються МіГ-31К).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Михайло Федоров/УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *