ОСТАННІ НОВИНИ

Швидка втомлюваність – чому і що робити

Новини компаній

|

Швидка втомлюваність може бути ознакою різних медичних станів або результатом певних факторів способу життя. Вона характеризується відчуттям постійної втоми або виснаження навіть після незначних фізичних або розумових навантажень. Покращити стан допомагає Вербена в краплях курсом.

Можливі причини

Втомлюваність — це найбільш неспецифічний симптом, що супроводжує різні фізичні та психологічні захворювання. Зокрема, її спричиняють:

  1. недостатня кількість сну;
  2. низька якість відпочинку;
  3. дефіцит вітамінів і мінералів;
  4. зневоднення;
  5. нестача фізичної активності;
  6. надмірні фізичні навантаження;
  7. зловживання алкоголем або наркотиками.

Ці фактори можуть впливати на рівень енергії та провокувати хронічну втому.

Медичні причини

Швидка втомлюваність і слабкість — симптоми низки захворювань та патологічних станів, як-от:

  1. Анемія — недостатня кількість еритроцитів або гемоглобіну знижує рівень кисню в організмі, що провокує відчуття втоми.
  2. Захворювання щитоподібної залози — гіпотиреоз (знижена функція щитоподібної залози) часто супроводжується підвищеною втомлюваністю.
  3. Цукровий діабет — високий рівень цукру в крові або його коливання призводять до швидкого виснаження.
  4. Хронічні інфекції, такі як вірус Епштейна — Барр або хронічний гепатит, спричиняють тривалу втому.
  5. Серцево-судинні захворювання — недостатність серця або інші порушення кровообігу спричиняють втомлюваність навіть при незначних фізичних навантаженнях.

Тому в разі появи неспецифічних симптомів варто звернутися до лікаря, який призначить лабораторні та інструментальні методи обстеження для діагностики первинного захворювання.

Психологічні причини

Втома є одним з основних симптомів депресії, який проявляється як психічне і фізичне виснаження. Постійна тривога або стрес виснажують та провокують втому. Постійне розумове напруження на роботі або в особистому житті також загострює тривожність і стрес. Також є синдром хронічної втоми (СХВ). Це складне захворювання, що характеризується тривалою, невмотивованою втомою, яка не зникає після відпочинку і значно знижує рівень фізичної та розумової активності. Причини СХВ повністю не вивчені, а лікування здебільшого симптоматичне та індивідуальне.

Коли слід звернутися до лікаря

Якщо швидка втомлюваність триває протягом кількох тижнів, не зникає після відпочинку або супроводжується іншими симптомами, такими як задишка, головний біль, біль у грудях, зміни ваги або настрою, слід звернутися до лікаря. Це може свідчити про наявність серйозного захворювання, що потребує діагностики та лікування.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед застосуванням порадьтеся з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *