ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова відновили укриття на понад 250 людей 

Наталія Жолинська

|

У Львові на вулиці Каліча Гора, 5, відновили велике укриття у колишньому приміщенні військкомату, у якому може поміститись понад 250 людей. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.  

 

В укритті провели сучасні комунікації, встановили систему автоматичного відкриття дверей та облаштували різні зони для комфортного перебування.  

«Працюємо над тим, щоб крім тих укриттів, які є у житлових будинках, максимально в місті були облаштовані укриття там, де зосереджено багато мешканців. І за останній час це вже четверте велике укриття, яке повністю облаштували. Сюди інвестовані кошти міста – приблизно чотири мільйони гривень. Важливо, що тут працює електронна система, і протягом дня укриття зачинене, а коли тривога – автоматично відчиняються двері і кожен може сюди спуститися і в дуже комфортних умовах перебути тривогу», – зазначив перший заступник мера Львова Андрій Москаленко. 

Ремонтні роботи розпочали всередині квітня 2024 року. Як розповіла директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства Ірина Мауль, в укритті повністю замінили усі комунікації – водопостачання і каналізування, зробили освітлення, встановили акумуляторні лампи, опалення та повністю нову вентиляцію, яка є притяжною і витяжною, що дозволяє очищати повітря і виконує також додаткову функцію підігріву. 

«Тут є нова система вентиляції, електричні батареї, повністю промислова підлога, нова система каналізування і водопостачання, нові чотири санвузли, баки запасу води і бойлер. Також облаштували входи: перший вхід був повністю завалений і ми робили його наново, інший вхід ми відремонтували, а також перекривали покрівлю. Тут є акумуляторні світильники, які працюють ще до шести годин за відсутності світла. Також багато роботи тут зробили мешканці, які старалися підтримувати це укриття, допомагали вивозити сміття», – розповіла Ірина Мауль.  

На входах-виходах встановили спеціальну систему з автоматичним відкриття дверей та фотофіксацією. А у приміщенні встановили додаткову систему оповіщення і датчики диму, що дає змогу попередити про пожежу, щоб можна було безпечно евакуювати людей. 

«Фактично, більшість робіт в цьому укритті робилися заново. Ми використали тільки ті стіни, які були, а підлогу, всі комунікації – робили як на новому об’єкті будівництва», – додала Ірина Мауль. 

Ще в укритті для дітей облаштували дитячий куточок, де можна цікаво і з користю провести час, а для дорослих обладнали окремі функціональні зони та місця відпочинку, провели інтернет, Wi-Fi. Додатково зробили запаси бутильованої води. 

У приміщенні, де знаходиться укриття, колись був військкомат загальною площею 228 кв.м. Відтак там можуть поміститись понад 250 людей. Вартість усіх ремонтних робіт склала 4 млн грн. Наступним планують відновити укриття на вулиці Солодовій, 7. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *