ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики провели три операції 15-річному хлопцеві з захворюванням суглоба

Олег Дерев'янко

|

У львівському «Охматдиті» лікарі провели три хірургічні втручання 15-річному хлопцеві з Тернополя, якому у 2019 році діагностували хворобу Пертеса. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі медзакладу.

Про діагноз Богдан дізнався у 2019 році, коли йому було 10 років. Тоді хлопець дуже активно займався футболом і рідні помітили, що він почав кульгати. Після усіх обстежень у Богдана виявили хворобу Пертеса. Наразі, за п’ять років львівські ортопеди-травматологи вже зробили хлопцю три втручання.

«Хвороба Пертеса – це складне тривале та інвалідізуюче ураження кульшового (тазостегнового) суглобу, яке відносять до групи остеохондропатій – захворювань кістково-суглобового апарату, основу якого складає некроз головки стегнової кістки. Також досить часто наслідком даної патології є обмеження рухів в ураженому суглобі, різного ступеня укорочення кінцівки, перекіс тазу, вторинні деформації верхньої третини стегна та розвиток деформації хребта – сколіоз», – розповів керівник клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації дітей Олександр Корольков.

Даний випадок не став виключенням. У Богдана лікарі констатували ускладнений перебіг хвороби Пертеса з усіма наслідками. Такі складні випадки потребують комплексного та етапного підходу, часто дитина потребує виконання декількох операцій. А у проміжку між ними – має проводитися постійна реабілітація та виконання ортопедичного режиму – фіксація ураженого стегна в гіпсовій пов’язці та ортезі у певному положенні.

У процесі відновлення після операцій хлопець проходить курси реабілітації.

«Відразу після втручання ми працювали з певними обмеженнями, щоб не зашкодити процесу відновлення: не по повній амплітуді, більш легка реабілітація була – зміцнювали силу мʼязів нижніх кінцівок та спини, бо він лежав довго. А зараз ми вже працюємо на повну: збільшення амплітуди рухів, відновлення повноцінної ходьби», – розповіла фізичний терапевт Марія Гуль.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *