ОСТАННІ НОВИНИ

В окупованому Криму росіяни знищили музей Лесі Українки

Наталія Жолинська

|

Під час огляду культурних установ в окупованому Криму стало відомо, що музей Лесі Українки припинив своє існування. Зараз у будівлі колишнього музею проходить виставка, присвячена архітектору Ніколаю Краснову. Про це повідомив Голос Криму.

На самому будинку, де розміщувався музей, збереглись охоронна та меморіальна таблиці радянських часів, які нагадують про перебування у Ялті Лесі Українки наприкінці ХІХ століття. 

Проте уже новітня пластикова табличка перед історичною будівлею розповідає, що тут під егідою «Ялтинського історико-літературного музею» діють експозиція «Ялта. Століття ХІХ-е (історія, музика та література)» та виставка, присвячена видатному архітектору тієї доби Ніколаю Краснову.

Про Лесю Українку нічого не зазначено. Хоча ще на початку окупації біля будівлі стояла табличка, де було написано, що на другому поверсі розміщено «Музей Лесі Українки» та експозиція «Ломикамінь», яка пов’язана з перебуванням поетеси в Ялті. 

Наразі відвідувачам для огляду пропонується екскурсія чотирма приміщеннями:

  • у вхідному розповідається історія будівлі та частково Ялти;
  • у музичній вітальні розміщена експозиція про музичне життя Ялти на межі ХІХ – ХХ століть;
  • у наступному приміщенні гості слухають розповіді про літературне життя Ялти;
  • а в останньому – про архітектора Краснова, якому присвячено залу. 

«Про Лесю Українку не нагадує жодне слово, жодне сповіщення – хіба що крихітні світлини на вітринах, перемішані з Пушкіним, Толстим і Цвєтаєвою, та маленький письмовий столик, за яким вона працювала», – йдеться в повідомленні.

Водночас заступниця постійної представниці президента в АР Крим Ольга Куришко у коментарі Суспільне Крим розповіла, що наразі музей Лесі Українки реконструйований.

«Це планомірна діяльність держави-окупанта, яка прослідковувалася з самого початку окупації. У 2015 році музей було перейменовано на «Ялтинський історичний музей». Там вже не було згадки про те, що це музей Лесі Українки. Потім він був закритий ніби на реконструкцію на дуже довгий період. І ось нещодавно він був відкритий, вже під іншою назвою, реконструйований, без експозицій, які були раніше», – додала Ольга Куришко. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *