ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові обговорили питання впровадження освітніх реформ в Україні

Андрій Котенський

|

13 серпня 2024 року у Львові пройшов масштабний форум «Партнерство освіти, бізнесу та влади заради відновлення та розвитку України: місія (не) здійсненна?». Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

До заходу долучилися понад 300 учасників, серед яких представники Уряду України, Посольства Швейцарії в Україні, нардепи, представники місцевої влади та громад, а також закладів професійної та загальної середньої освіти.

Крім цього, у дискусіях форуму взяли участь представники великого українського бізнесу, а також менеджери міжнародних організацій, долучених до підтримки реформи професійної освіти.

Ключове питання форуму — як реформа старшої профільної школи пов’язана зі змінами, які наразі відбуваються в системі професійної освіти. Передбачається, що з 2027-го в Україні запрацює трирічна профільна середня освіта (10-12 класи) за академічним або професійним спрямуванням. Для того, аби підлітки обирали напрям подальшого навчання, спираючись на власні інтереси, професійні уподобання та кар’єрні перспективи, в системі освіти має якісно працювати профорієнтація.

На форумі було презентовано новий напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ», у межах якого Проєкт  DECIDE надасть експертну і технічну підтримку у пілотуванні моделей співробітництва ОВА, територіальних громад, шкіл, профтехів та бізнесу задля створення системи карʼєрного супроводу учнів у виборі майбутньої професії з фокусом на професійне спрямування. Водночас, в межах напряму заплановано низку інших завдань, які сприятимуть модернізації системи професійної освіти.

«Для того, щоб молодь зацікавилася професійною освітою, заклади мають не лише постійно оновлювати зміст, а й бути зовні привабливими. Уряд України консолідує ресурси міжнародних партнерів, а також інвестує державні гроші у розбудову інфрастраструктури. Цьогоріч з державного бюджету виділили 549 млн грн на створення навчально-практичних центрів. Проєкт DECIDE — один із партнерів реформи профтеху — працюватиме над створенням 10 профорієнтаційних хабів на базі обраних профтехів за визначеними професійними спрямуваннями. При цьому, ми не обмежуємо заклади у залученні ресурсів бізнесу. Навпаки постійно наголошуємо, що партнерство бізнесу та закладів може і має мати переваги для усіх сторін – наголосив заступник міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

Окрема панель форуму була присвячена успішним кейсам співпраці профтехів та бізнесу, зокрема щодо залучення молоді до стажувань на підприємствах.

Щоб зрозуміти бачення співпраці освіти, бізнесу та влади, що перешкоджає ефективності цього партнерства, учасникам також запропонували пройти опитування в ментіметрі на початку, під час та на завершення форуму.

Заступниця керівника Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер зазначила:

«З 2019 року Україна стала на шлях модернізації системи професійної освіти. Одна з передумов такого рішення — брак кваліфікованих робітників на ринку праці. В Україні лише 20% випускників шкіл вступають до закладів професійної освіти, тоді як в Швейцарії цей показник складає 65%. Змінити ситуацію можна через налагодження системи карʼєрного супроводу учнів, і зокрема профорієнтації. Швейцарія підтримує Уряд України у реформуванні професійної освіти та розвитку сучасної, інклюзивної системи карʼєрного супроводу учнів. Ми віримо в успіх цих починань та підтримуємо Україну на шляху змін».

Менеджерка Проєкту DECIDE, презентувала напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» Валентина Полторак зазначила, що ідея нового напряму “DECIDE: ПРОФТЕХ” полягає в тому, щоб налагодити партнерства між органами влади, освітою та бізнесом заради створення в Україні системи кар’єрного супроводу підлітків у виборі ними майбутньої професії.

«Ми вже працюємо над пілотування такої моделі співробітництва у шести областях України: Одеській, Івано-Франківській, Полтавській, Чернігівській, Львівській та Київській областях. Саме в цих регіонах разом з обласними військовими адміністраціями ми відібрали 9 територіальних громад, де територіально знаходяться 10 профтехів, в яких будуть створені профорієнтаційні хаби. На кожен хаб ми виділяємо 3,6 млн гривень грантових коштів.

Понад 20 пілотних шкіл з партнерських громад впровадять курси з профорієнтації, розроблені Цюрихським педагогічним університетом. Для партнерських областей ми також підготуємо кар’єрних радників та координаторів з профорієнтації. Планується, що громади організують цілу низку заходів, таких як екскурсії на підприємства, майстер-класи, ярмарки професій, а області допоможуть їм у налагодженні співробітництва з бізнесом та профтехами. Загалом всі разом ми відпілотуємо комплексний підхід до організації кар’єрного супроводу учнів у виборі майбутньої професії з фокусом на професійне спрямування», – повідомила вона.

Форум організовано Швейцарсько-українським проєктом DECIDE за підтримки та у партнерстві з Міністерством освіти і науки України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *