ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ викрила схему розкрадання 12 мільйонів гривень на закупівлях для ЗСУ

Маркіян Рой

|

Правоохоронці викрили схему розкрадання грошей з оборонного бюджету. За даними слідчих, на виробництві динамічного захисту для танків ЗСУ привласнили 12 млн грн. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Мова йде про розкрадання на держзамовленні Міноборони щодо динамічного захисту для танків ЗСУ у березні 2022 року.

Тоді для серійного виготовлення відповідних комплектуючих було укладено договір з машинобудівною компанією у Києві.

Однак, екскерівник державного підприємства та його головний бухгалтер вирішили за рахунок державного контракту отримати незаконний «прибуток».

Для цього вони штучно завищили вартість замовленої продукції, а отриману «різницю» вивели у тінь через підконтрольні комерційні структури.

Оборудка завдала збитків державному бюджету у майже 12 млн грн.

«Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії службових осіб державного підприємства та учасників «схеми» та заблокували її на початку 2023 року. З того часу тривали експертизи та інші процесуальні дії, спрямовані на отримання ґрунтовної доказової бази для притягнення фігурантів до відповідальності», – йдеться в повідомленні.

Наразі повідомлено про підозру колишньому генеральному директору державного підприємства, його бухгалтеру та одному з ключових фігурантів «схеми» – очільник комерційної структури, через яку фігуранти виводили бюджетні кошти у тінь. Їх дії кваліфікували за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Керівника комерційної структури затримали у Києві. Наразі правоохоронці вирішують питання щодо обрання для нього міри запобіжного заходу. Також підозру отримав колишній помічник керівника державної компанії-підрядника та його спільник, який надав свої реквізити для обготівковування викрадених грошей.

Екскерівнику державної компанії-підрядника та його головному бухгалтеру, які переховуються за кордоном, оголосили про заочні підозри. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *