ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян кличуть на виставку унікальної художниці Марії Примаченко

Маркіян Рой

|

У Львові, в Національному музей імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) відкрили виставковий проєкт «“Заповідаю любов”. Марія Примаченко». Відвідувачі виставки матимуть змогу не лише насолодитися творчістю художниці, а й поспілкуватися з нею крізь простір і час, переглядаючи документальні фільми за участю мисткині. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Експозиція об’єднує чотири тематичні розділи:

  • Розпочати діалог із творчістю Марії Примаченко пропонують у залі «Життя-буття», який присвячено змалюванню її життєвого середовища, праці, побуту, святкових подій в українському селі.
  • Другий розділ торкається вразливої тематики війни та Чорнобильської трагедії, що особливо пронизливо зазвучала у роботах художниці 1980-х років.
  • У третьому залі виставки в заквітчаному «Поліському саду» можна насолодитися справжнім квітковим розмаїттям. Тут живуть дивовижні птахи, особливу красу яких видно в експонованих творах і «чутно» через їхні такі знайомі голоси. Звісно ж, не обйшлося без улюбленого всіма «Бестіарію» Марії Примаченко, в якому зібрано малюнки зі зображеннями як фантастичних, так і «знайомих» художниці поліських звірів, що, попри свій сміховинний химерний вигляд, існують у власному мистецькому вимірі, створеному уявою авторки.
  • Завершальний розділ виставки «Студії Марії» задуманий передусім як майданчик для творчих практик: сюди запрошують юних і дорослих відвідувачів, які, надихнувшись роботами мисткині, матимуть охоту спробувати себе в ролі художників.

На виставці представлено понад 80 творів мисткині зі збірки родини Понамарчуків, Благодійного фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко» та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

«Особливою родзинкою експозиції є дитячі книжки, які проілюстровано творами Марії Примаченко. Це добре знані всіма з дитинства приповідки, віршики, казки, представлені у яскравому талановитому художньому оформленні. Поряд показано оригінальні проєкти ілюстрацій авторки до планованого, проте нереалізованого видання», – йдеться в повідомленні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *