ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні запустили фактчекінговий проєкт для підлітків

Олег Дерев'янко

|

Підліткова Редакція Українських Фактчекерів (ПРУФ) оголосила набір 100 українських підлітків для участі у віртуальному ньюзрумі, де вони навчаться спростовувати дезінформацію під керівництвом провідних медіатренерів України. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

До 25 серпня учасники мають подати заявки, а результати відбору будуть оголошені до 29 серпня. У межах проєкту підлітки відвідають 16 онлайн-тренінгів, де отримають знання з фактчекінгу, медіаграмотності, створення відеоконтенту та його просування.Проєкт надасть інструменти для боротьби з дезінформацією на платформах, які вони активно використовують.

«Створюючи інформативні короткі відео, підлітки-фактчекери продемонструють техніки, якими користуються професійні журналісти для перевірки інформації. На основі цих знань вони створять низку відео зі спростуванням дезінформації», – йдеться у повідомленні.

Захід особливо орієнтований на дітей із територій України, які найбільше постраждали від російської агресії.

Загалом учасники за підтримки кураторів спростують щонайменше 600 випадків дезінформації. А 100 підлітків-фактчекерів отримають знання та навички з перевірки інформації й стануть амбасадорами медіаграмотності у своїх спільнотах.

20 учасників, які продемонструють лідерські якості, отримають додаткову підтримку для розвитку своїх спільнот і створення ПРУФ-клубів (регіональних клубів підлітків-фактчекерів).

Проєкт складається з чотирьох етапів:

  • підготовчий (липень 2024 – серпень 2024);
  • навчальний (вересень 2024 – жовтень 2024);
  • ньюзрум (листопад 2024 – лютий 2025);
  • додатковий поштовх для лідерів проєкту та створення ПРУФ-клубів (березень 2025 – травень 2025).

Мета проєкту – створити спільноту підлітків, які сприятимуть підвищенню медіаграмотності та боротьбі з дезінформацією в Україні.

Довідка

Підліткова Редакція Українських Фактчекерів (ПРУФ) – це віртуальний ньюзрум для старшокласників (15-17 років), які використовують соцмережі для пошуку та спростування міс/дезінформації й поширюють поради з медіаграмотності серед своїх однолітків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *