ОСТАННІ НОВИНИ

Україна не зацікавлена забирати території Курщини, – МЗС

Маркіян Рой

|

Україна не зацікавлена у тому, щоб забирати території Курської області Росії. Йдеться про звільнення прикордоння від російського контингенту, який обстрілює українські землі. Про це на брифінгу повідомив речник Міністерства внутрішніх справ Георгій Тихий, передає Суспільне.

«Україна не зацікавлена тому, щоб забрати територію Курської області, але ми хочемо захистити життя своїх людей. Я просто нагадаю, що, зокрема, з районів Курської області тільки від початку цього літа і тільки по районам нашої Сумської області України було затримано більше двох тисяч ударів. Це РЗВ, це ствольна артилерія, міномети, дрони, 255 керованих авіабомб, більше сотні ракет», – пояснив Тихий.

Як пояснив Тихий, щоб захиститися від російського терору Україна не має змоги завдавати далекобійних ударів, тому є потреба за допомогою Збройних Сил проводити звільнення цих прикордонних районів від російських військових контингентів, які задають ударів по Україні. Також, за його словами, операція в Курській області допомагає фронту: не дозволяє Росії перекидати додаткові підрозділи на Донеччину і ускладнює її військову логістику.

За словами Тихого, Україна досягає відповідних цілей у Курській області та буде продовжувати це робити. Він додав, що вже є дані про те, що у Москві дуже занепокоєні тим, що операція Сил оборони відбувається без якихось порушень міжнародного гуманітарного права, які вони б дуже хотіли бачити і використовувати у своїй пропаганді. Тому є обґрунтовані підозри й побоювання, що такі інциденти Росія може сфабрикувати.

«Сфабрикувати, створити такі підроблені інциденти, у тому числі, з можливими переодяганнями в уніформу українських військових. І ми застерігаємо наших партнерів активно бути готовими до такого розвитку подій», – сказав Тихий.

Тихий наголосив, що Збройні Сили України – це цивілізована європейська військова сила, яка повністю дотримується законів і звичаїв міжнародного гуманітарного права.

«Ціллю Сил оборони України є лише військові сили і військові контингенти. Це дуже важливо. І мета цієї операції – це збереження життів наших дітей, захист території України від російських ударів», – сказав речник МЗС.

За його словами, Росія принесла війну на територію України і цілком справедливо, що тепер ця війна повертається на територію Росії. Чим швидше Росія погодиться на відновлення справедливого миру, зокрема на основі Формули миру, яка до такого самовіру веде, тим швидше припиняться рейди на територію Росії, додав Тихий.

«А поки Путін цю війну продовжує, він буде отримувати від України такі відповіді. Це абсолютно легітимні дії України, зокрема в рамках реалізації права на самозахист», – сказав речник МЗС.

Передісторія

6 серпня 2024 року, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області. Того ж дня ЗСУ декількома групами перейшли російсько-український кордон на території Суджанського і Кореневського районів терористичної РФ.

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW), підтвердили просування українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

7 серпня 2024 року стало відомо, що ЗСУ контролюють відразу кілька населених пунків і просунулись вглиб до 15 км.

За даними Bloomberg, збройні сили України прорвали дві лінії фортифікації на Курщині, які коштували Росії 15 мільярдів рублів.

8 серпня Міноборони рф визнало просування українських військових у двох районах Курської області РФ і заявило, що перекинуло до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації.

Диктатор терористичної росії Владімір Путін назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У США вказали на іронічність заяви Путіна.

8 серпня головнокомандувач Олександр Сирський опублікував фото підготовки наступу «у вихідному районі», а президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що отримав від нього три «результативні» доповіді й вони «саме такі, які потрібні нашій державі зараз».

9 серпня ЗСУ опублікували відео, що засвідчує їхню присутність у курській області.

У Брянській, Курській та Бєлгородській областях росії оголосили режим контртерористичної операції.

Кремль, ймовірно, вирішив оголосити контртерористичну операцію, а не воєнний стан,  щоб применшити масштаби вторгнення в Курську область і запобігти паніці або негативній реакції всередині країни.

12 серпня 2024 року стало відомо, що ЗСУ взяли під контроль 28 населених пунктів у Курській області.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *