ОСТАННІ НОВИНИ

Ймовірною причиною пожежі на ЗАЕС є недбалість окупантів або свідомий підпал, – Енергоатом

Олег Дерев'янко

|

Акціонерне товариство «НАЕК «Енергоатом» припустило, що ймовірною причиною пожежі на Запорізькій АЕС може бути недбалість російських окупантів або свідомий підпал. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі компанії.

За даними відомства, порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано.

«Вірогідна причина – недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні орками. Градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції», – йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі зауважили, що рашисти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції.

«В машзалах станції вони розмістили військові автівки. Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС», – додають у компанії.

Там також зазначають, що деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

Нагадаємо, що 11 серпня з Нікополя зафіксували пожежу на території Запорізької атомної електростанції, яку спричинили російські окупанти.

Очільник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

Російський ставленик у Запорізькій області Євген Балицький повідомив, що в результаті обстрілу Енергодара, який нібито здійснили Збройні сили України, сталося загоряння на об’єкті охолоджувальних систем Запорізької АЕС.

За його словами, всі шість енергоблоків станції перебувають «у холодному зупині», загрози парового вибуху або інших негативних наслідків немає.

Балицький додав, що радіаційне тло навколо АЕС та міста Енергодар «у нормі».

Згодом експерти МАГАТЕ заявили, що стали свідками сильного темного диму з північної частини Запорізької АЕС після численних вибухів.

«Команда ЗАЕС повідомила про ймовірну атаку безпілотника на одну з градирень, розташованих на майданчику. Хоча інформація про вплив на ядерну безпеку не надходила, ситуація залишається напруженою», – йдеться у повідомленні.

У понеділок, 12 серпня, очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на території Запорізької АЕС припинилася, і рівень радіації на Нікопольщині в нормі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *