ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські нейрохірурги врятували 59-річного чоловіка від паралічу ніг

Олег Дерев'янко

|

У Лікарні Святого Луки Львова нейрохірурги провели ендоскопічну операцію з видалення міжхребцевої грижі у 59-річного пацієнта, що загрожувала паралічем ніг. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

59-річний львів’янин Юрій Мітін працює оператором котельні. На початку літа він переносив мішки з паливними брикетами й раптово відчув різкий біль у спині. Наступні два тижні вже не підіймав нічого важкого, проте біль у попереку не минав. Крім того, чоловік відчував слабкість у ногах та не міг нормально ходити. За допомогою він звернувся до медиків лікарні св. Луки.

Спеціалісти провели МРТ-обстеження і виявили у пацієнта масивну килу міжхребцевого диска, тобто грижу, з компресією спинного мозку. Вона була досить великих розмірів й створювала тиск на дуральний мішок – оболонку, що покриває спинний мозок. Власне через це чоловікові і почали відмовляти ноги.

Юрій міг повністю втратити здатність ходити та рухати ногами. Нейрохірурги виконали інтерламінарну дискектомію із застосуванням ендоскопічної асистенції (UBE). Лише через два невеликі проколи в поперековому відділі – по 1 см кожний – вони успішно видалили грижу. Операція тривала близько 2,5 годин.

У лікарні зазначили, що лікувати грижі ендоскопічно нейрохірурги розпочали відносно нещодавно. З початку 2024 року вони видалили у такий спосіб близько 20 кил. При застосуванні цього сучасного методу значно менше травмуються м’які тканини та м’язи пацієнта, швидше загоюється післяопераційна рана, скорочується час перебування в стаціонарі та період відновлення.

«Коли ми почали проводити операції за допомогою ендоскопічного обладнання, то зрозуміли, що за цим перспектива. У найближчому майбутньому ми взагалі маємо намір застосовувати цей метод не тільки при видаленні гриж, а й при інших патологіях хребта», – розповідає провідний нейрохірург Зорян Салдан.

Зараз пацієнт почувається добре. Він уже може без проблем рухати ногами та ходити. Але повне відновлення триватиме ще близько місяця.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *