ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській області на 73% зросла захворюваність на гепатит

Наталія Жолинська

|

На Львівщині за пів року зареєстрували 85 випадків гострого вірусного гепатиту В серед невакцинованих, що на 73% більше за аналогічний період 2023 року. Про це Львівському порталу повідомила гендиректорка Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

За статистикою, за шість місяців 2024 року у Львівській області зареєстрували:

  • 85 випадків гострого вірусного гепатиту В серед невакцинованих (у тому числі одна дитина) проти 49 випадків серед дорослого населення за аналогічний період минулого року.
  • 20 випадків вірусного гепатиту С серед дорослого населення проти 12 випадків за аналогічний період минулого року;
  • 60 випадків вперше виявленого хронічного гепатиту В проти 55 випадків за аналогічний період минулого року;
  • 251 випадок хронічного гепатиту С проти 217 випадків за аналогічний період минулого року.

Згідно з даними медиків, найбільшу захворюваність на гепатити цьогоріч фіксують у Львівському та Яворівському районах. Відтак вони наголошують, що проходити тестування на гепатити В і С необхідно раз на рік.

Нагода безкоштовно перевіритись буде у середу, 31 липня, у сквері «На Валах», що на вул. Підвальній у Львові. Тут з 11:00 до 13:00 можна пройти обстеження на гепатит.

«Тестування на гепатити хоча б раз у житті має пройти кожен. І всі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Водночас своєчасне виявлення хвороби відіграє важливу роль у сприятливому прогнозі», – зазначили у повідомленні.

Виїзна діагностика гепатиту, фото – МОЗ

Найнебезпечніші гепатити В та С

Існує п’ять основних типів вірусу гепатиту: гепатит A, B, C, D та E. Усі вони можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання. Найбільш небезпечними вважають гепатити В та С, оскільки наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на вірусний гепатит пов’язані саме з ними.

Шляхи передачі вірусу гепатиту залежать від його типу:

Гепатит А і Е передається через фекально-оральний шлях, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини.

Гепатитом В, С і D можна заразитись в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму, зокрема через переливання інфікованої крові або її компонентів, вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально, вертикальне передавання від матері до дитини, побутовим шляхом, під час незахищеного статевого акту, а також внаслідок хірургічного втручання, стоматологічних процедур, гемодіалізу, татуювання, пірсингу, манікюру тощо.

Поширені симптоми гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Як вберегтись?

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

Втім найбільш ефективною є вакцинація. Головним засобом профілактики вірусного гепатиту В та D є лише вакцинація.

Наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому в МОЗ рекомендують застосовувати бар’єрні контрацептиви, користуватись засобами разового та індивідуального призначення, індивідуального захисту та ретельно стерилізувати інструменти багаторазового користування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *