ОСТАННІ НОВИНИ

Спецпредставниця США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер іде з посади

Олег Дерев'янко

|

Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер у вересні завершує виконання повноважень на цій посаді. Про це вона розповіла журналістам у Києві, повідомляє Європейська правда.

Пріцкер обґрунтувала своє рішення початковим терміном своїх повноважень, однак також визнала, що не працюватиме над його продовженням.

«Я маю сказати із сумом у серці: конгресові вимоги обмежують мій час на цій посаді одним роком. Тому це моя остання подорож до Києва як спецпредставника. Але я лишаюся віддана цій місії і цій роботі», – зазначила вона.

Пріцкер запевнила, що і після її звільнення американська адміністрація продовжить працювати над питанням відбудови України.

«Я не єдина, хто віддана цій роботі, адміністрація Байдена віддана економічному відновленню України, тож у нашій роботі буде сталість», – заявила спецпредставниця США.

Пенні Пріцкер також повідомила, що за неповний рік з моменту призначення це була її шоста поїздка до України.

Нагадаємо, що 14 вересня 2023 року президент США Джо Байден призначив Пенні Пріцкер спецпредставницею з питань економічного відновлення України. На цій посаді вона співпрацює з українською владою, міжнародними партнерами та організаціями щодо відбудови економіки України, а також має допомогти державі із впровадженням необхідним реформ.

Пенні Пріцкер представляє впливову емігрантську родину Пріцкерів, відому своєю громадянською позицією та філантропією. Вона є однією з найбагатших родин США зі спільним статком, що сягає 37 млрд доларів. Статок самої Пенні Пріцкер оцінюють у понад 3 млрд доларів.

Родичі Пріцкер були власниками зерносховищ на Київщині, але наприкінці XIX століття вони були змушені втікати через погроми, які тоді відбувались в Російській імперії.

Як розповідала сама Пенні Пріцкер, до її повноважень, зокрема, входитиме робота з українським урядом, з приватним сектором, західними партнерами України. Також вона фокусуватиметься на прозорості та підзвітності відбудови – на змінах правоохоронних органів, судової системи, у сфері боротьби з корупцією, управління держпідприємствами тощо.

Крім того, Пріцкер відразу заявила, що для отримання допомоги від США Україна повинна виконувати певні умови й демонструвати прогрес. Зокрема, посадовиця говорила про те, що американський уряд хоче бачити в Україні середовище, сприятливе для інвестицій.

На початку квітня 2024 року Пріцкер прибула до Львова. Міський голова Андрій Садовий зауважував, що про результати зустрічі говорити не варто, але додав, що сторони обговорювали, як українські та американські громади можуть обʼєднатись задля розвитку економіки України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: X // Penny Pritzker

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *