ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські хірурги врятували 65-річного чоловіка з аневризмою черевного відділу аорти

Олег Дерев'янко

|

У Львові судинні хірурги повели унікальну операцію на аорті 65-річного львів’янина, через невеликі отвори на його стегнах. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Пацієнт – 65-річний Сергій Чубарєв зі Львова. Тривалий період чоловіка турбував біль у поперековому відділі хребта. Він звернувся до невролога, а той скерував пацієнта на комп’ютерну томографію. Результати обстеження показали аневризму, тобто розширення, черевного відділу аорти.

У лікарні Сергію запропонували провести відкриту операцію, із розрізом черевної порожнини, але він відмовився. Тоді його скерували до лікарні св. Луки, хірурги якої вже мають досвід проведення ендоваскулярних операцій.

Під час таких втручань вхід в судини відбувається через мінідоступи на стегнах. Цей сучасний метод є найменш травматичним і значно пришвидшує процес відновлення пацієнта. До того ж у Сергія була супутня патологія коронарних артерій і він вже переніс операцію зі стентування цих судин. Тож відкрите втручання в його стані було небажаним.

Операція тривала 2,5 години. Судинні хірурги успішно виконали ендопротезування черевного відділу аорти з клубовими артеріями. Вони завели стент-систему через два мінідоступи в стегнах – кожен по 2 см. І таким чином встановили стент-графт, тобто ендопротез, всередину аорти. Пристрій фактично судину в розширеній ділянці та повністю виключає аневризму із загального кровотоку і відповідно унеможливлює її розрив.

«Якби ми проводили операцію відкрито, то пацієнта на третій день тільки з реанімації переводили б в палату. А так на третю добу він вже був виписаний. Взагалі, така операція рідко проводиться в Україні через свою складність та вартість. І небагато центрів можуть її виконати», – розповідає заступник медичного директора з ангіографічної роботи Олександр Голуб.

Через місяць після операції пацієнту провели контрольне КТ-обстеження. Томографія підтвердила успішність виконаного ендоваскулярним методом втручання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *