ОСТАННІ НОВИНИ

Агенти ФСБ готували теракти в Україні та Євросоюзі

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці затримали агентурну групу ФСБ, яка готувала теракти у місцях масового перебування людей не лише в Україні, а й у Євросоюзі. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Встановлено, що основними цілями зловмисників були торгові центри, АЗС, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії.

Організатора та його спільника спіймали на Прикарпатті. Вони входили до складу злочинного угруповання, діяльність якого дистанційно координували кадрові співробітники спецслужби РФ.

Загалом в злочинне угруповання входили 19 осіб, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі.

За даними слідства, фігуранти за гроші вербували кандидатів на вчинення підпалів цивільних об’єктів. Для пошуку потенційних виконавців використовували особисті зв’язки у кримінальних колах.

Щоб «відрядити» завербованих підпалювачів за кордон, фігуранти готували для них підроблені документи. Зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки, оформлені на третіх осіб.

«Таким чином агентура РФ планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та «легалізувати» їх на території ЄС. Після вчинення підпалів виконавці мали фільмувати загорання об’єктів на камери власних телефонів для подальшого «звіту» до ФСБ», – йдеться у повідомленні.

Отримані медіафайли агресор планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної ситуації в Євросоюзі.

Під час 37 обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражах фігурантів вилучили:

  • мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, які використовували у підривній діяльності;
  • автомат АК, пістолети, зокрема Gloсk 19 з набоями та глушниками;
  • банківські картки та значні суми готівки, які витрачали на вербування потенційних підпалювачів.

Наразі організатору агентурної групи ФСБ та його спільнику оголосили підозру у державній зраді (ч.2 ст. 111 ККУ) та у підробці документів (ч.3 ст.358 ККУ).

Триває слідство. Також спецслужби спільно з правоохоронцями вживають оперативних заходів для притягнення всіх винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *