ОСТАННІ НОВИНИ

У Києві показали, яким буде музей Голодомору

Олег Дерев'янко

|

У вівторок, 23 липня, У Києві відбулася офіційна передача Вступної художньої концепції основної експозиції другої черги Національного музею Голодомору-геноциду. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Голова Наглядової ради Фонду Іван Васюник передав проєктну документацію Генеральній директорці Музею Лесі Гасиджак. Акт приймання-передавання підписали виконавча директорка Фонду Музею Голодомору Тетяна Лишневець та Леся Гасиджак.

Захід пройшов у Залі пам’яті Музею за участі членів Наглядової ради Фонду, серед яких були: третій президент України Віктор Ющенко, глава Української Греко-Католицької церкви і член наглядової ради блаженніший Святослав, митрополит Євстратій Зоря, голова Ради АТ «Трускавецька», благодійник Музею Микола Кміть, громадський діяч і член наглядової ради Степан Кубів, а також благодійники, партнери Фонду та представники медіа.

Проєкт реалізується у партнерстві між урядом України, який фінансує будівництво музею, та благодійниками, чиї внески спрямовані на створення експозиції та внутрішнє облаштування. Візуальну частину експозиції розробили європейські компанії Nizio Design International (Польща) та Haley Sharpe Design (Велика Британія), а за зміст відповідає Музей Голодомору.

«Цей Музей та його експозиція втілюються в життя завдяки відданості кожного нашого благодійника, кожної людини, котра вірила у цю велику місію та підтримувала її своїм посильним внеском. Я висловлюю глибоку повагу та подяку нашим Співтворцям, Партнерам, Друзям, що долучилися до того, аби сьогодні ця знакова подія для української нації відбулася. Ваш внесок назавжди залишиться в історії творення цього Меморіалу», – зазначив Іван Васюник.

Він додав, що наступні етапи проєктування – це дизайн-проєкт основної експозиції та технічний проєкт.

Блаженніший Святослав (Шевчук) назвав це партнерство «суспільним», підкреслюючи внесок усіх, хто долучився до створення і розвитку Музею та його експозиції.

«Це партнерство я би назвав Суспільним. Сьогодні я представляю тих, хто зробили свій внесок у те, щоб цей Музей, ця Експозиція постали і розвивалися. Щоб не тільки постав Музей як споруда, але й щоби сама експозиція говорила правду про наш біль, правду про українську пам’ять. Сьогодні ми розуміємо, що новітня геноцидна ідеологія “руського міра” є лише еволюцією, радше мутацією цієї ідеології, яка спричинила геноцид. Я переконаний, що добрими справами, які можна чинити навіть під час повномасштабного вторгнення російських зайд, сьогодні є можливим зберігати правду про нашу історію», – додав він.

Узяв слово і благодійник Музею Микола Кміть.

«Я увійшов до Наглядової ради Фонду тому що підтримую цей проект як проект справді світового рівня. Це підтверджує Вступна художня концепція. Саме тому певен, що і надалі українські підприємці продовжать підтримувати своїми благодійними внесками наступні етапи проектування експозиції. Бо якщо, не дай Бог, Україна не завершила б проект Музею Голодомору за найвищими стандартами, то це найбільше сподобалось би нашому одвічному ворогу», – наголосив він.

Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору протягом 2018-2022 років об’єднав сотні благодійників та залучив понад 42 млн грн благодійних коштів. 829 тис. доларів США включно з ПДВ Фонд сплатив міжнародному дизайнерському консорціуму за виконання Вступної художньої концепції основної експозиції, котра тепер разом з авторськими правами передана Музею Голодомору.

Довідка

Національний музей Голодомору-геноциду утворено за наказом Кабінету міністрів 8 липня 2009 року. Його відкрили у серпні 2009 року.

Музей є центром вшанування пам’яті про мільйони українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом під час Голодомору.

3 квітня 2018 року Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман заклав капсулу будівництва Другої черги Музею, а 24 листопада 2018 року, в день вшанування 85-х роковин Голодомору, відбулась публічна презентація архітектурного проєкту музею.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Gazeta.ua, МКІП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *