ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі успішно прооперували 8-річну дівчинку з рідкісною недугою кишківника

Олег Дерев'янко

|

Спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая у Львові хірургічно виправили вроджену ваду кишківника у 8-річної дівчинки з Рівненщини. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

8-річна Таїса – із Рівненщини. Проблеми з кишківником у дитини почалися у віці двох років і з кожним роком загострювалися. Тричі на рік дівчинка потрапляла до лікарні з кишковою непрохідністю, а сувора дієта та медикаменти не допомагали.

Мати Таїси дізналася про успішне лікування подібних випадків у лікарні святого Миколая та вирішила звернутися до львівських лікарів. Хірурги ретельно обстежили дівчинку, «відсіяли» всі хибні діагнози та запідозрили хворобу Гіршпрунга. Це вкрай рідкісне вроджене захворювання кишківника, яке характеризується відсутністю нервових клітин у ділянці товстої кишки.

Аби перевірити цю підозру, медики взяли шматочок тканини на дослідження і побачили, що дійсно у 15% товстої кишки немає необхідних для роботи шлунково-кишкового тракту нервових вузлів та волокон. Тож із певністю на 100% підтвердили хворобу Гіршпрунга.

«При такій патології частина товстої кишки не має нервових закінчень, які відповідають за те, що їжа через товсту кишку проходить до прямої кишки. Оскільки захворювання вроджене, то боротися нам доводиться з природою. А з природою боротися непросто. Утім ми маємо успішний досвід допомоги пацієнтам з цією рідкісною недугою», – розповідає кандидатка медичних наук та хірургиня Галина Курило.

Для лікування хвороби необхідне хірургічне видалення частини товстої кишки. Львівські хірурги виконали операцію мініінвазивно, тобто без великого розрізу. Через чотири проколи в животі по 5 мм, медики видалили уражену ділянку та з’єднали здорові частини кишківника між собою.

Уже на другий день після операції Таїса змогла самостійно сходити в туалет. Дівчинка повернулася додому повністю здоровою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *